Szombathely

2013.02.17. 15:14

Sztranyák Zsófiával a szívkereszteződésben

Szombathely - A kávézó közepén álló lámpa-kompozíció mintha maga is levélhullató páfrányfenyővé (gingko biloba) változna Sztranyák Zsófia szerelmetes kiállításának hatására.

Ölbei Lívia

Mindenféle kimutatások készülnek arról, hogy a Valentin-nap vagy Bálint-nap amelynek megünneplését a rendszerváltozás, a nyugati nyitás mámora hozta el nekünk az elmúlt, most már több mint húsz évben nem tudott igazán meggyökeresedni Magyarországon. (Hogy mi történt azóta magával a rendszerváltással, ebben a pillanatban más lapra tartozik.) Szóval a szerelmesek napja felemás ünnep, bár a kereskedők örömmel konstatálják, hogy február 14-e táján megélénkül a praliné-forgalom, ha a húsvéti és a karácsonyi csokoládéőrületet nem is közelíti meg. A rózsaszín és tűzpiros plüssből készült szívecskékről és más mütyürökről ne beszéljünk, bár éppen Sztranyák Zsófia Bálint-napi kiállítása, a Szívkereszteződés mutatja meg, hogy lehet ünnepelni mással, másképpen is. (A háttérben közben gitárral, dalokkal, versekkel készülődik Varga Richárd és Rozmán Kristóf.)

A rézkarchoz használatos tű Zsófi kezében a legpontosabban célzó nyíllá változik, a képeket feszítő érzelmi töltetet a mesterség tartja kordában. A Newgat kávézó történetének második kiállítója a fiatal szombathelyi grafikus, maga nyitja meg a saját tárlatát: teszi igazi, jó kis eseménnyé a tárlatnyitót. Zsófi azt meséli a szívkereszteződésben, hogy egyszer Németországban egy nagy, öreg fa alatt üldögéltében egy kedves öregúr azzal szólította meg, hogy ennek a fának a levele álmokat teljesít. Mert pont ez az az ősöreg, különleges gingko biloba (páfrányfenyő), amelynek izgalmas kettős természete Goethét is megihlette. Innen írta természetesen versbe szedve szerelmes üzenetét bizonyos Marianne von Willemernek, a küldeményhez préselt páfrányfenyőlevelet is mellékelt: Egyetlen élő levélkét látunk kettéválva mi? Vagy kettőt mik eltökélték: egynek fognak látszani? Íme, a szerelem örök dilemmája, egyetlen gingko-levélben.

Zsófi anno megfogadta a tanácsot, fölvett és lepréselt egyet a páfrányfenyő különleges, kettős természetű leveléből és amit kívánt, teljesült. Itt és most pedig, minteg varázsütésre (egy fölfüggesztett zsákocska zsinórját kell titokban megrántani) gingko-levéláradat zúdul ránk, majdnem az égből: kapkodjuk a sárga, kék, zöld kicsi legyezőket. Zsófi azt kívánja, hogy jót kívánjunk, és teljesüljenek az álmaink.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!