Szombathely

2015.01.20. 19:10

A szocialisták lemondatnák Mérei Tamást, munkatársai viszont kiállnak mellette

Szombathely – A szocialisták szerint a szimfonikus zenekar igazgatóját le kell váltani, munkatársai pedig kiállnak Mérei Tamás mellett, az önkormányzat vizsgálódik.

Vas Népe

Egy hete pattant ki a botrány: vizsgálják a Savaria Szimfonikus Zenekar gazdálkodását, amelynek idejére a zenekar igazgatója szabadságra ment. Még tart ugyan a vizsgálat, a közleményháború már elkezdődött.

Mérei Tamást a szocialisták lemondatnák, a Fidesz azt írja vizsgálódik a városvezetés, munkatársai pedig kiállnak mellette.

Az Éljen Szombathely! Egyesület – MSZP – DK – Együtt közgyűlési frakciója tegnap délelőtti közleményében többek között azt írta: 2012-ben döntött a közgyűlés, hogy teljesen átveszi a Megyei Önkormányzattól a szimfonikus zenekart. Itt Mérei Tamás jegyzőkönyvbe mondta, hogy az intézménynek nincs lejárt tartozása, a le nem járt tartozás pedig 2,2 millió forint.

A közlemény szerint a Savaria Szimfonikus Zenekar 136 millió forint tartozást halmozott fel az elmúlt három évben az igazgató vezetésével, továbbá a Savaria Történelmi Karnevál Alapítványnál 50 millió forint kifizetésére vállalt úgy kötelezettséget, hogy annak fedezete nem volt. Mint írják: beigazolódni látszik a gyanú, hogy a szimfonikus zenekar és a karneváli alapítvány is a helyi Fidesz kifizetőhelyeként működött az elmúlt években, ezért a frakció követeli, hogy Mérei Tamást és a gazdasági igazgatót a következő közgyűlésen váltsák le, és vizsgálják az alapítványt is. A Fidesz szombathelyi szervezete azt írta: február 15-ig tart a vizsgálat – a vádaskodásnak most sincs helye. Hangsúlyozzák: nincs tudomásunk arról, hogy a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány gazdálkodásával kapcsolatosan problémák lennének.

A hétvégén telt házas koncertet adott a Savaria Szimfonikus Zenekar Budapesten a Művészetek Palotájában
Fotó: Cseszkó Tamás

A Savaria Szimfonikus Zenekar a fentiekre reagálva azt írta: a frakció közleményében megjelent vádakat elutasítják. A Savaria Szimfonikus Zenekar tagjai Mérei Tamás igazgatót legutóbbi kinevezésekor száz százalékban támogatták. Érvelésük szerint: a zenekar művészi teljesítménye Mérei Tamás igazgatása alatt pozitívan alakult, a közönség visszajelzései is ezt igazolják. Kétszer nyerték el a nemzeti minősítést.

Közben a facebookon Mérei Tamás támogatására csoport is alakult, „Kiállunk Mérei Tamás mellett” címmel. A nyilatkozatokra az igazgató itt reagált. Azt írta: „az MSZP által kiadott, a személyemet érintő mai közleményében foglaltak nem fedik a valóságot. Mind a Savaria Szimfonikus Zenekar, mind a Savaria Történelmi Karnevállal kapcsolatos mindennemű tevékenységem kizárólag a rendezvények minél magasabb színvonalú megvalósítását, ezáltal a város érdekét szolgálták.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!