Szombathely

2015.11.18. 19:52

Tanácsokkal látta el a szombathelyi időseket Garamvölgyi László

Szombathely – A 60 év felettiek gyakori áldozatai a bűncselekményeknek, leggyakrabban az utcán vagy otthonukban éri őket támadás. A veszélyhelyzetek megelőzésének és kezelésének módjairól tartott előadást Garamvölgyi László dandártábornok a Városházán.

Szombathelyi Médiaközpont

A 2013-ban elfogadott Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégiában kiemelt szerepet kap az időskorúak védelme. Kilenc év alatt tízről 16 százalékra nőtt a közterületen idősek ellen elkövetett bűncselekmények száma. A hatvan év felettieket érintő lopások száma pedig 2008 óta 38 százalékkal emelkedett. A tolvajok jellemzően trükkös módszerrel jutnak be a nyugdíjasok lakásába. Ők az egyik legveszélyeztetettebb korosztály, akik kiszolgáltatottságuk révén gyakrabban válhatnak bűncselekmény áldozatává. –Speciális célcsoportról van szó. Olyan tanácsokat tudunk adni, amelyeket a mindennapokban a kockázati tényezők kiküszöbölésére, a veszélyhelyzetek felismerésére tudnak alkalmazni – mondta Garamvölgyi László, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója.

Garamvölgyi László mindennapos helyzetekben alkalmazható védekezési technikákról beszélt
Fotó: Médiaközpont

– Szombathely biztonságos város, kedvező bűnügyi mutatókkal – mondta köszöntőjében dr. Puskás Tivadar polgármester.
Az előadáson elhangzott: a 21. századi társadalomnak olyan új, eddig ismeretlen kockázati tényezőkkel kell megküzdenie, mint a terrorizmus, a migráció, az éhezés és a klímakatasztrófák. Ugyanakkor a kisemberek mindennapjaiban is egyre inkább jelen van az erőszak. Ez ellen kell határozottabban fellépni, új technikákat elsajátítani. Az időseket előadásokon és szóróanyagokon tájékoztatják ezekről.



– Az idősebb ember részéről a határozottabb fellépés már eredményre vezethet, elriaszthatja a támadót. Fontos, hogy hívja fel magára a figyelmet kiabálással, vagy más módon” – mondta Dancs István, a Vas Megyei Nyugdíjas Szövetség elnöke.

A későbbiekben a nyugdíjas szövetség és a megyei rendőr-főkapitányság közös programjában önvédelmi fogásokat tanulhatnak az idősek a gyakorlatban, és hasznos tudnivalókat sajátíthatnak el a veszélyhelyzetekkel kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!