Szombathely

2016.08.09. 15:35

Temető ott kell, ahol élet van - A Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke vezette a bejárást

Szombathely - Márkus Sándor, a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke temetőlátogatásra invitálta a közösséget. Amint arról beszámoltunk, 64 sírhellyel bővült a zsidó temető.

Ölbei Lívia

Thomas Mann József és testvérei című regényének egyik legszebb része, amikor az idők kezdetén Jákob útközben eltemeti szerelmes feleségét, Ráhelt, akinek szeme ragyogását egyetlen fia, József örökölte. A sivatagos területen a temetés biztonságáról nehezékként szolgáló kövekkel gondoskodtak: a végtisztesség praktikuma vált aztán a tiszteletadás jelképévé. Innen van, hogy a zsidó temetőben nem virággal, hanem kővel, kaviccsal rója le kegyeletét az ember.

Márkus Sándor, a hitközség elnöke a temetőlátogatáson Fotó: Unger Tamás

A szombathelyi zsidó temetőben is, amely azon kevés magyarországi zsidó temetők közé tartozik, amely működik; a legtöbb, ma már elhagyatott zsidó temető sorsát a holokauszt pecsételte meg. A szombathelyi zsidó temető történetében szintén benne foglaltatik a helybeli zsidó közösség története: a 19. század első felétől - amikor még ez a terület Szentmártonhoz tartozott - napjainkig. Legújabban (ahogy arról hírt adtunk) önkormányzati támogatással 64 sírhellyel bővült az ortodox és neológ részre osztott zsidó temető, évek óta fennálló gond oldódott meg ezzel.

A Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke, Márkus Sándor a bővítés után hívta temetőlátogatásra a közösséget. Temetőre ott van szükség, ahol élet van.

 

Címkék#hit#zsidó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!