Szombathely

2015.02.13. 17:55

Titkos üzenet a könyvben - Ma folytatódik az ajándékozás a szombathelyi Berzsenyi könyvtárban

Szombathely – Polcot állítottak az ajándékoknak a Berzsenyi Dániel Könyvtárban már pénteken a február 14-én esedékes Nemzetközi Könyvajándék Nap alkalmából. A polc „működik”.

Unger Tamás

A játék lényege, hogy a könyvtár földszintjén található polcra ezen a két napon bárki helyezhet el olyan új vagy jó állapotú használt könyvet, amelyet jó szívvel elajándékozna, és minden ajándékozó maga is választhat a polcról, ha megtetszik neki valamelyik kötet. A könyvajándékozásban kortól függetlenül bárki részt vehet, nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek számára is tartogat meglepetést ez a két nap. Természetesen a könyvekben megbújhatnak üzenetek, fényképek vagy alkalmi könyvjelzők, így bárki személyessé teheti az ajándékozást.

A behozott könyvekhez ad a könyvtár egy kis kártyát, amire rá lehet írni az üzenetet annak az ismeretlennek, aki majd a könyvet elviszi. Aki visz, az pedig egy alkalmi könyvjelzőt is kap ajándékba. Nem tudtunk megcsípni különleges szövegeket, de az is fontos (és a lapok közé rejtve titkos) üzenet volt, hogy az ajándékozók beírták: „szeretettel”. Ez azt is jelenti, hogy a könyvszerető emberek felvették a könyvtár „fordulatszámát”, azt az igyekezetet, ahogy a könyvtárosok igyekeznek megragadni minden alkalmat, hogy örömet okozzanak a hozzájuk betérőknek, szívesen csempésznek be a mindennapokba apró meglepetéseket.

Az ajándékkönyves polcnál Paál Ritával találkoztunk, aki rendszeres betérő, mert regényeket ír, és a témáihoz gyűjt háttéranyagot, most éppen a modellvilághoz. A polcról két mesekönyvet választott, mert van egy 5 éves unokaöccse, neki lesz az egyik, a másikat megtartja, mert ő is szereti a meséket.

Zsigri Mária adja át a könyvajándékot Budai Anasztáziának, aki nagyon szívesen jár könyvtárba Fotó: Unger Tamás

A gyerekkönyvtárban két nagyon sikeres foglalkozást tartottak a Nemzetközi Könyvajándék Nap alkalmából 30-30 alsó tagozatos gyereknek. Az egyik csoport a Brenner, a másik a Paragvári iskolából érkezett. Zsigri Mária gyerekkönyvtárostól megtudtuk: a tanárokat keresték meg ezzel az olvasásnépszerűsítő programmal, a gyerekek nagyon lelkesek voltak, sok könyvet hoztak, és egy kislány kivételével mindenki talált is magának olyat, ami érdekelte. A foglalkozáson egy „mézesmadzag-mesét” hallgattak meg a gyerekek „A lány, aki utálta a könyveket” címmel. Nagyon élvezték, sokat nevettek a hősnőn, aki a cicájáért kénytelen felmászni egy könyvtoronyra, és az összeomlik, kirepülnek belőlük a szereplők. Nem is lehet visszagyömöszölni őket, csak úgy, ha megismerjük a történetüket. Ezért – hogy rend legyen, mire a szülők hazaérnek – a lány elkezdi olvasni a meséket, megtalálja a szereplők helyét...
A gyerekkönyvtárban ottjártunkkor egy nagylány, Budai Anasztázia kapott egy ajándékkönyvet, aki a középiskolában kötelező 50 órás közösségi szolgálatot teljesíti itt másfél hónapja, mindig szombatonként jön. Pénteken tanítási szünet volt az iskolában, ezért akkor is bejött, egyszerűen azért, mert szeret ide bejárni, szereti ezt a légkört, szívesen beszélget Zsigri Mária, Bozzai Judit gyerekkönyvtárosokkal. Öt éve rendszeres könyvtárlátogató, az anyukája íratta be. Halomszámra viszi haza a könyveket, mindig 35 darabot, mert ez a maximum. Az ifjúsági regényeket szereti, olvasta Leiner Laura, Maros Edit összes műveit, a pöttyös könyveket. Most egy tengerekről szóló kötetet kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!