Szombathely

2013.01.16. 11:12

Úgy van, hogy épp nincsen

Szombathely - Az Életünk folyóirat jó eséllyel pályázhatott volna, hogy bekerüljön az NKA által támogatott, kiemelt lapcsoportba, de formai okok miatt nem tudta beadni a pályázatát.

Merklin Tímea

Nem volt kilátásban ugyanis egy 2013-as költségvetési terv, már és még nem volt egy fenntartó, aki vállalta volna, hogy alapnak ennyit és ennyit adok majd, szerezzétek meg hozzá a többit.  A lap 2012. december 31-jével kikerült a Vas Megyei Intézményfenntartó Központ fennhatósága alól. Szombathely városa decemberi közgyűlési döntésével ugyan elvileg átvette, gyakorlatilag azonban nem alapították újra, alapító okirat híján pedig úgy van, hogy nincs. Az átadás-átvétel tehát odáig megvolt, hogy a VMIK megszüntette. 

- A bürokrácián nem tudtunk átvergődni. Számos olyan ígérvényt kellett volna tennünk, amely a jövőre vonatkozott, de például nem tudtuk megválaszolni azt sem, hogy hány lapszámot fogunk megjelentetni, mert épp nem vállalt senki erre anyagi garanciát  - mondja Alexa Károly főszerkesztő.  - Az újság december végén „megszüntetésre került”, ahogy a hivatalnokok fogalmaznak, és máig nincs szakszerűen átadva az új gazdának, az új alapítónak. Joghézagban vegetál ez a nem létező újság. Jelenléte pillanatnyilag csak az interneten tapasztalható, és amikor új költségvetést kellene csinálni, pont az - egyelőre az is - hiányzik, ami az online változat technikai továbbviteléhez, fejlesztéséhez szükséges volna.

A Nemzeti Kulturális Alap folyóirat-kiadás kollégiuma három éves laptámogatási rendszert dolgozott ki, amelyben szerepel, hogy azon pályázók esetében, akik ugyanazon folyóirat online és print megjelentetésére is igényeltek támogatást  lehetőség szerint  az online megjelenést támogassa a kollégium. A kiemelt támogatottak körébe bekerült például a nyomtatott Nagyvilág, a Holmi, a 2000, a Hitel, a Magyar Napló, vagy a csak online létező Litera.hu, a Museum.hu vagy a Magyar.hilm.hu. 

Minden támogatást három évre előre határoztak meg. Jól jött volna ez a Szombathelyen szerkesztett, de nem vidéki Életünk folyóiratnak is, de objektív okok miatt labdába sem rúghatott.  



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!