Szombathely

2015.02.06. 08:38

Ügyes kezű nyugdíjasok - Gasztroklubba, kézműves foglalkozásra járhatnak a szombathelyi idősek

Szombathely - Az európai uniós szociális trendek egyik fontos eleme az aktív időspolitika.

Timár Gergely

Nemcsak a segítségre szoruló idősekkel érdemes foglalkozni települési szinten, hanem preventív jelleggel kell törődni az aktív, illetve aktivizálható idősekkel. Így sok jövőbeli testi-lelki problémát meg lehet előzni. A cél Szombathelyen is a helyi közösség fejlesztése, illetve hogy a társas kapcsolatok ki tudjanak alakulni ebben a korosztályban. A generációk közti szolidaritás erősítése is fontos szempont, ezért óvodás korúakat és középiskolásokat is bevonnak ezekbe a programokba.

Az aktív időskor Szombathelyen elnevezésű önkormányzati programsorozat - melynek ötlete az aljegyzőtől származik - tervét 2013 novemberében fogadta el a közgyűlés. Tavaly óriási érdeklődés mellett zajlottak a programok. 2013 decemberében a WSSz Máli Néni című darabját tekinthették meg a 60 év feletti szombathelyiek. 2014 januárjában az Anna Karenina című filmet látták a moziban. Majd következett a budapesti kirándulás. A Parlamentet és a Hadtörténeti Múzeumot nézték meg a szombathelyi idősek. A nagy érdeklődésre való tekintettel 100 fő helyett 600 fő vett részt a kiránduláson. Utána következett a kőszegi kirándulás, volt egészségnap előadásokkal, szűrővizsgálatokkal. Októberben Iseum-látogatás, majd őszköszöntő a skanzenben, sikeres borkorcsolya-versennyel. 2015-ben a hagyományos programok klubfoglalozásokkal egészülnek ki. Egyik a kézműves foglalkozás, a másik a gasztroklub.

 

Előbbire kétszeres, utóbbira négyszeres jelentkezés volt a tervezetthez képest.

Hétfő délután kézműves foglalkozássorozat indult a képtárban. Az első alkalommal negyven résztvevő készített magának csinos falinaptárt múzeumpedagógus vezetésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!