Szombathely

2014.12.09. 15:10

Új állampolgárok esküdtek Szombathelyen

Szombathely - Tizenketten tettek állampolgársági esküt kedden délelőtt a városházán.

Az államtól kértek és kaptak honosítási- és visszahonosítási kérelmet, az ezt igazoló dokumentumokat Puskás Tivadar polgármester adta át, aki köszöntőjében hangsúlyozta: egy közösséghez tartozni azt jelenti, hogy számíthatunk a másikra, de ez egyúttal felelősséggel is jár. 2010 óta 188-an tettek állampolgársági esküt Szombathelyen.

Fotók: Szombathelyi Médiaközpont

Az állampolgársági törvénykönyv határozza meg, hogy ki lehet magyar állampolgár. Ez többféle alapesetet felvázol, de a tapasztalatok szerint minden eset más. Az egyszerűsített honosítási eljárás keretében azok a külföldön élő határon túli magyarok is benyújthatják kérelmüket, akik magyar nemzetiségüket okirattal bizonyítani vagy valószínűsíteni tudják, továbbá akik a régi Magyarország területén születtek, és magyar állampolgárságukat elvesztették. Az egyszerűsített honosítási kérelmet lakóhelytől függetlenül 2200 magyar anyakönyvi hivatalban, több mint kilencven külképviseleten, valamint a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal megyeszékhelyeken lévő ügyfélszolgálati irodáiban és a kormányablakoknál lehet beadni. Az egyszerűsített eljárás keretében – amennyiben nincs szükség hiánypótlásra – három hónapon belül állampolgári esküt tehetnek a kérelmezők az általuk választott település polgármestere előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!