Szombathely

2014.09.05. 15:18

Új életükre készülnek a börtönben a fogvatartottak

Szombathely - Magyarországon egy közepes városnyi, mintegy 18 ezer ember van börtönben. Jelenleg a büntetés-végrehajtási intézetekből szabadultak fele újra visszaesik. Ezen az arányon akar javítani a Belügyminisztérium 2015. január végéig tartó, kétéves európai uniós forrásból finanszírozott programja, amelynek célja a fogvatartottak társadalomba való visszailleszkedésének elősegítése.

„Rácsok az ablakon, az ajtón nincsen kilincs, mindennapos kellék lett számunkra a bilincs. Kinézünk az ablakon, szabadságra vágyunk, hisz szabadságról szól minden egyes álmunk...”Orsós János saját versét mondta el az országos reintegrációs program  - e hét csütörtökén megrendezett - szombathelyi műhelyfoglalkozásán a Savaria moziban. A férfi súlyos bűncselekmény elkövetése miatt hosszú éveket tölt a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben, de tudatosan készül a szabadulására. Parkgondozói szakképzésre jár, és az általános iskolát is be akarja fejezni még a börtön falai között. Azt mondja, túl sok időt fecsérelt el a bűneire, most a börtönben felkészül egy új életre.

Albert Tibor fogvatartott verset mond. A háttérben Dobos Dorina, dr. Krecskó Erika és Tóth Tamás (Fotó: Médiaközpont)

A Belügyminisztérium, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal, a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal, valamint a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága 2013 január 1-én indított közös programot a magyar börtönökben arra, hogy személyiség-, készség- és képességfejlesztéssel, szakképzéssel, valamint munkaerő-piaci tanácsadással segítsék a szabadulók társadalmi beilleszkedését. A rabok különböző szakmákat tanulhatnak, a szabadulásra is felkészítik őket, amit aztán intenzív utógondozás követ. A programban önkéntes a részvétel, a foglakozások egyénre szabottan történnek.

A mozi előterében egy zárkát is berendeztek a kiállítás szervezői (Fotó:Médiaközpont)

Tóth Tamás,  a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka elmondta, hogy nagyon sok fogvatartott kerül be úgy a börtönbe, hogy soha életében nem dolgozott. A munka pedig az egyik alapja a visszailleszkedésnek. Ha szabadulásuk után dolgoznak, jövedelemmel rendelkeznek, akkor valószínűleg kevesebben kerülnek vissza a börtönbe, hiszen a bűncselekmények nagy része haszonszerzés céljából történik. Szombathelyen az országos átlagnál jóval többen vesznek részt a programban, eddig 600 fogvatartottat szólítottak meg.

A képen Orsós János és Albert Tibor látható. János saját versét mondta el a rendezvényen (Fotó:Médiacentrum)

A 800 fős szombathelyi börtönben 460-an dolgoznak. Általános és középiskolai, valamint szakképzéseken vehetnek részt a fogvatartottak. Emellett többféle szakkörrel kínálnak hasznos elfoglaltságot a rácsok mögött élőknek. Az elítéltek munkáiból nyílt kiállítás szeptember 18-ig látható az Agora Savaria Filmszínházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!