Szombathely

2014.06.04. 12:09

Újabb méhcsaládok a Király utcában és a Vadvirág óvodában - videó

Szombathely - Húsz-harmincezer méh keltett riadalmat szerdán ebéd után a Király utcában, majd három óra előtt a Vadvirág óvodában a kerítés melletti sövénybe költözött be egy méhraj.

Nagy Ildikó

Czene Gyula a Király utca elején lévő ház harmadik emeleti lakásában lakik. Azt mondja, az ablak előtt egyszer csak egy hatalmas fekete foltra lett figyelmes.  Amikor közelebb lépett, látta, hogy méhek lepték el a ház előtti fa egyik ágát. Miközben a tűzoltókat hívta, néhány méh a lakásba is berepült.

A szombathelyi hivatásos tűzoltók hívására Nagy Csaba méhész is a helyszínre érkezett. A tűzoltók létráján mászott fel a fára, füstöt pumpált a méhekre, majd egy kasban sikerült lehozni a méhek egy részét.

- Ha szerencsénk van, sikerült befogni az anyát, és akkor a többi méh szétszéled - mondta, ám húsz perc várakozás után kiderült, hogy a méhkirálynő megtréfálta a méhészt és a tűzoltókat: átrepült a szomszédos fára, ahova követte a többi méh. Így a méhész kezdhette elölről a munkát.

Nagy Csaba elmondta: a méhek feltehetően nemrég repültek ki, a nyugodtságuk legalábbis erről árulkodik. Egy családban 50-60 ezer méh él, a Király utcai rajt 20-30 ezer méh alkotta.

Nagy Csabának végül sikerült becsalogatni a kasba a Király utcai fáról a méhkirálynőt. A befogott méheket a telephelyére vitte, ahol három napig karanténban lesznek.

Nem sokáig pihenhetett, utána ugyanis a Selmec utcai Vadvirág óvodába hívták a tűzoltók, ahol a sövénybe költözött be egy méhraj.

Délután három óra előtt a Vadvirág utcai óvodába hívták a tűzoltókat, ahol a kerítés melletti sövénybe költözött be egy méhraj. Nagy Csaba méhész a Király utcában éppen végzett a befogással, amikor a tűzoltók hívására indulhatott is az óvodába.

A Margaréta csoport ablaka a Selmec utcára néz, az óvónő vette észre a sövény előtt röpködő méheket. Minden teremben becsukták az ablakokat, a gyerekek pedig azokon keresztül figyelték Nagy Csabát, akinek egy kasba sikerült befognia az méhkirálynőt. A kast egy pléden a helyszínen hagyta, a füstölőt pedig a sövényen, háromnegyed ötkor pedig visszament az óvodába, addigra a méhek a királynő után berepültek a kasba, amit aztán a méhész elvitt.

Kolonits Lászlóné óvodavezető érdeklődésünkre elmondta, hogy elővigyázatosságból a gyerekeket holnap nem engedik ki az udvarra, helyette inkább a közeli játszótérre viszik őket. A méhek úgy tűnik, szeretik a Vadvirág óvodát,néhány évvel ezelőtt ugyanis már történt náluk a mostanihoz hasonló eset.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!