Szombathely

2015.08.03. 18:41

Uszítani könnyű: ne legyünk egymás farkasa

Szombathely – A roma holokauszt emléknapja alkalmából szervezett megemlékezést a szombathelyi roma nemzetiségi önkormányzat.

Ölbei Lívia

Koszorúzás volt a roma holokauszt áldozatainak Jászai Mari utcai emlékművénél, a Berzsenyi könyvtárban Ferkovics József képeivel a háttérben bemutatták Daróczi Ágnes és Bársony János hiánypótló kötetét a roma holokauszt történetéről. Dr. Puskás Tivadar polgármester mondott köszöntőt.

A magyar állam 1944-ben nem teljesítette feladatát: nem védte meg polgárait , mondta dr. Puskás Tivadar polgármester, majd azzal folytatta: Zsidó és cigány honfitársainkat az állam nemhogy nem védte meg, hanem kiszolgáltatta a halált jelentő eszméknek. Ha pedig valakit származása miatt üldöznek, az megmagyarázhatatlan. Puskás Tivadar az emlékezés és a szembenézés fontosságát kiemelve azt a reményét is kifejezte, hogy egyszer megtörténhet a megbocsátás. Mint mondta, Szombathely élen jár az emlékezésben, hiszen nem sok település mondhatja el magáról Magyarországon, hogy önkormányzata huszonegy évvel ezelőtt emlékművet állított a roma holokauszt áldozatainak . Daróczi Ágneshez és Bársony Jánoshoz fordulva pedig megjegyezte: Köszönöm, hogy segítenek nekünk feldolgozni az eseményeket .

Daróczi Ágnes és Bársony János a magyarországi roma holokauszt történetét ezidáig a legteljesebben, alapos és szerteágazó forráskutatásra támaszkodva feldolgozó kötettel (Kali trash Fekete félelem, Pharrajimos Szétvágatás, Samudaripen Legyilkolás) érkezett a könyvtárba. Bársony János hosszú évek óta foglalkozik a roma holokauszt történetének feltárásával. A kötetben a tudományosan feldolgozott történelmi tények mellett nemcsak Ferkovics József képei kaptak helyet, hanem annak lenyomatai is, hogy miképpen tükröződik a népi tudatban a történelem . Ahogy a Daróczi Ágnes által idézett népdal mondja: Ha a gettó nem lett volna, az életem szebb lett volna. A megemlékezésen a Szombathelyi Zsidó Hitközség képviselői is részt vettek. Ferkovics József folyton bővülő holokauszt-sorozatának első bemutatóját is a zsidó hitközség Bernstein központjában tartották.

Ahogy Bársony János fogalmazott a nagy érdeklődéstől kísért könyvbemutatón: nagy az egyéni felelősségünk, mindannyiunké külön-külön. Hiszen naponta látjuk, milyen könnyű egymásra uszítani embercsoportokat: Ne legyünk egymásnak farkasa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!