Szombathely

2015.02.20. 13:20

Várhatóan egymilliárd forintot költ Szombathely a szociális ellátásokra

A tavalyihoz hasonló összeg, egymilliárd forint jut 2015-ben is szociális ellátásra Szombathelyen. A februári közgyűlés tárgyal az önkormányzat megújult szociális programjáról, mely a Szent Márton köpenye címet kapta.

Az állam és az önkormányzat közötti szociális feladatmegosztás átrendeződése szükségessé tette az ellátások áttekintését, és az új, Szent Márton Köpenye Szociális program kidolgozását. Az elmúlt években a központi jogszabályok változása azt eredményezte, hogy a szociális ágazatban az önkormányzati szerepvállalás csökkent, ezzel párhuzamosan a kötelező feladatok nagy részét az állam vette át. Ez tette indokolttá, hogy a szombathelyi önkormányzat ne csupán a segélyezés rendszerét gondolja át, hanem komplex programot állítson össze annak érdekében, hogy a továbbiakban is garantálhassa a szociális biztonság mára elért szintjét. „ A savariai születésű Szent Márton a segítés, a gondoskodás szimbóluma, ezért neveztük el róla a város új szociális programját" – ismertette dr. Puskás Tivadar polgármester. Szombathely szociális ellátórendszere Magyarországon példaértékű, az új program pedig még hatékonyabb, még minőségibb szolgáltatásokat eredményez – tette hozzá.

Koczka Tibor és Puskás Tivadar. Fotó: SZMK

A program egyik eleme a segélyezési rendszer átalakítása, ebben új ellátási típusként jelentkezik például az, hogy az előre nem látható krízis miatt nehéz helyzetbe kerülő családok rendkívüli támogatást kaphatnak, illetve az is, hogy az eddigi lakásfenntartási támogatás helyett legalább havi háromezer forint fűtési támogatáshoz juthatnak a jogosultak.

Koczka Tibor alpolgármester kiemelte: "Szombathely város közgyűlése a költségvetését a február végi közgyűlésen fogadja el, de akárcsak tavaly, 2015-ben is várhatóan egymilliárd forintot költ a város a szociális ellátásra, ezen belül a segélyezésre tervezett összeg sem csökken."

A program része a hátrányos helyzetű gyermekek iskolai előmenetelét segítő átfogó támogatási rendszer, illetve az óvodástól egészen a középiskolás korosztályt érintő egészségnevelési és ifjúsági program kidolgozása. Továbbá elkészül majd az idősügyi koncepció is. A szociális lakásprogram keretében az év második felére 70 felújított önkormányzati lakást adhatnak bérbe a rászorulóknak. Mindemellett a megváltozott munkaképességű emberekre vonatkozó Helyi Esélyegyenlőségi Programot is felülvizsgálják.

A tervek szerint folyatódhatnak az olyan jó gyakorlatok, mint az Aktív időskor Szombathelyen és a Segítő keze – összefogás az idősek otthoni biztonságáért program is. Mindemellett az önkormányzat felülvizsgálja a szociális alapszolgáltatások rendszerét a költséghatékonyság és a minőségjavítás érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!