Szombathely

2016.09.22. 13:51

Vasárnapi futófesztivál

Szombathely - Nagyszabású futóversenyt rendez vasárnap délután - a Magyar Atlétikai Szövetség megbízásából - a Szombathelyi Egytemi SE, többek között a 2016. évi 10 km-es országos futóbajnokságot Híres László mesteredző emlékére.

Tóth Gábor

A versenyközpont a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központban lesz (Károlyi Gáspár tér 4). A harmadik alkalommal kiírt futófesztivál több önálló részből tevődik össze. Az amatőr félmaratonnal kezdődik a program 12.55-kor - amire közel hetvenen neveztek, őket a sárga rajtszámukról lehet majd megismerni. A mezőny kifut a Vadász vendéglőig, majd a Pásztor csárdánál fordulva három kör után jön vissza a célba. Aztán 13 órakor veszi kezdetét Magyarország 10 km-es utcai futóbajnoksága az igazolt versenyzők részére. A bajnokság Híres László mesteredzőnek kíván emléket állítani, aki 1983 és 1984 között dolgozott Szombathelyen. Következik 13.50-kor a három tízfős - a szombathelyi atlétikai utánpótlás csoportokból összeállított - csapat váltóversenye. Szent Mártonra emlékezve 1700 méteres távot teljesítenek. Aztán 14.10-kor rajtol az amatőr 10 km, a 4x1 körös váltó, és a 2500 m. Ekkor áll rajthoz a legnépesebb mezőny, az egyéni indulók mellett például 48 váltó nevezett. Végül - új kezdeményezésként - a szervezők babakocsis anyukákat, apukákat várnak, ők 14.10-kor „rajtolnak", ám nem versenyben, hanem kényelmes tempóban teljesíthetik az előírt távot. Jó idő esetén a szervezők 600 résztvevőre, és sok szurkolóra, érdeklődőre számítanak. A futóbiciklis „verseny" és a babafutás kb. 15.30-kor kezdődik, oda is várnak csöppségeket a szervezők.

A program díszvendége lesz Földingné Nagy Judit, aki 2 óra28 perccel a női maratoni táv országos csúcstartója - 1990-ben a spliti atlétikai Európa-bajnokságon ezen a távon 4 helyezést ért el. Ugyancsak megtiszteli a versenyt a négyszeres olimpikon Kálovics Anikó, aki a félmaratoni táv magyar női rekordere 68 perc 53 másodperccel. Mivel mostanában inkább kerékpározik, felvezetőként teker majd a 10 km mezőnye előtt.

Fontos információ, hogy a 10 km-es verseny útvonalán - Gagarin út, Jókai út, Brenner Tóbiás körút, Nárai út, Körmendi út - félpályás útlezárással egyirányú lesz forgalom. Tehát nem bénul meg a közlekedés, de szerencsésebb, ha dél és 16 óra között inkább elkerülik ezt a részt az autósok.

A III. Futófesztivál élvezi Szombathely önkormányzatának támogatását, a Szent Márton Programsorozat egyik meghatározó eleme. Ez természetesen érezhető lesz mind a külsőségekben, mind a díjazásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!