Szombathely

2015.09.09. 16:24

Vasiak is segítenek délen - Tartós élelmiszereket és takarókat küldenek és visznek

Szombathely - Az országos szervezetek Vas megyei, szombathelyi egységei is kiveszik a részüket a támogatásból, amit a szabad ég alatt éjszakázó menekülteknek nyújtanak.

Bakos Ágnes

Harminc bevándorlót szállított Ausztria felé egy magyar-román kettős állampolgár, mikrobusszal. Ausztriába tartottak, a 86-os főúton Hegyfalu térségében igazoltatták és találtak a kocsija rakterében harminc illegális bevándorlót, tizenhat iraki, tizenhárom szír és egy tunéziai állampolgárt. 2770 személyt fogtak el hazánkban a rendőrök tiltott határátlépés miatt, és 14 embercsempész is rendőrkézre került – ez egy nap krónikája a rendőrségi jelentésben. Minden napra jut egy ilyen nagyságrendű összegzés. A menekültek nagy része Ausztriába, Németországba tart, regisztráltatni sem akarják magukat Magyarországon. Ezért sokan a szabad ég alatt éjszakáznak – a segélyszervezetek nem nézik tétlenül a helyzetüket.

A Magyar Vöröskereszt arra hívja fel a figyelmet, hogy nem létezik „illegális emberi lény" csak „rászorultságát nézve sebezhető ember", akiket a jogi és adminisztratív státuszuktól függetlenül emberhez méltó humánus bánásmódban kell részesíteni. Ennek megfelelően igyekeznek segíteni a menekülteken. Ugyanígy tesz a Katolikus Karitász és a többi segélyszervezet is. A nyugati határszélen, Vas megyében nincs szükség akkut segítségre, de természetesen a segítség innen is megy, ha szükség van rá.

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász takarókat, ruhákat és tartós élelmiszert küld a rászorulóknak, mutatta Takácsné Gáspár Klára gazdasági vezető és dr. Sámsonné Sándor Ágnes intézményvezető. Fotó: Unger Tamás

Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója elmondta: szervezik az önkénteseket Vas megyéből is, miután felmérik, hány segítő kézre van szükség. – Krízisalapot hozott létre a Karitász, a befolyó pénzből azt vásárolnak, amire szükség van: bébiételt, konzervet, pelenkát, ásványvizet juttatnak a menekülteknek – sorolta Tuczainé Régvári Marietta. A Katolikus Karitász bázis állt fel Röszkén, hogy helyben legyen a segítség.

– Természetesen Vas megyét nem érinti olyan szinten az illegális migránsok áradata, mint Csongrád megyét, de segítünk innen is – mondta el Vinczéné Kenedli Csilla, a Magyar Vöröskereszt Vas Megyei Szervezetének igazgatója. – Beosztás készült, ha akkor még szükség lesz rá, akkor október közepén mennek Vas megyei önkéntesek Csongrádba segíteni – tájékoztatott az igazgató. A Vöröskereszt országszerte takarókat gyűjt és küld a menekülteknek. A Nemzetközi Vöröskereszttől lehívott segélyalapból tisztasági egységcsomagokat vásárol a magyarországi szervezet, azokkal a csomagokkal segítik a családokat, a várandós anyákat – mondta el Vinczéné Kenedli Csilla. A Nemzetközi Vöröskereszttől kapott összegből 72 ezer menekültnek tud segíteni a hazai szervezet, úgy számolnak, hogy a lehívott pénzösszeg október végéig lesz elég. Éppen ezért adományvonalat is indított a Magyar Vöröskereszt: telefonhívásokkal és SMS-ekkel gyűjtenek pénzt mobil konténerekre, amelyek egészségügyi egységként működhetnek majd. Ezrek jönnek és próbálnak továbbmenni hazánkból, naponta. A Katolikus Karitász és a Magyar Vöröskereszt az elmúlt hetekben, hónapokban, több ezer hazánkba érkezett menekült számára nyújtott segítséget – folytatják a munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!