Szombathely

2009.05.20. 02:25

Vendégváró nyár Bükün

Bük - A korábbi évekhez hasonlóan a Művelődési és Sportközpont és a helyi civil szervezetek sokszínű kulturális és sport- programot kínálnak a bükieknek, a kistérségnek és az üdülővendégeknek.

Tersztyánszky Krisztina

A nyári szezon már pünkösdkor megkezdődik a magyar mazsorettbajnoksággal, majd június 3-án a Tücsökkar ad nyárköszöntő koncertet. Június 20-án a Sok-Szín-Pad egyesület színjátszó fesztivállal ünnepli második születésnapját. Június 22-étől két hétig a büki sportcentrumot használja az Újpest FC, amely itt tölti edzőtáborát. Június 27-én a hagyományos Horvát Nemzetiségi Estet és Bált rendezik meg.

Július 11-étől aztán indul az immár hagyományos Büki Nyár 2009 programsorozat, mely a tavalyihoz hasonlóan az idén ismét öt héten keresztül zajlik. 11-én 15 órakor kezdődik az ünnepi szentmise a katolikus templomban, majd a hintós, lovas kocsis felvonulás után Bükfürdőn, a búzatábla közelében felállított szabadtéri színpadon lesz a hivatalos megnyitó. A hagyományos kézi kaszás aratóbemutató mellett az idén újdonságként gyermekprogramok, népi játékok is színesítik a rendezvényt. Este a Garabonciások Néptáncegyüttes a Boglya zenekarral ad folk-lórműsort, és lesz aratóbál is. Aratóbandákat várnak Budaörsről, Nagytétényből, Törökbálintról, Vitnyédről, Nagygeresdről, Őrimagyarósdról és persze Bükről.

Másnap este a komolyzene kedvelőit várják a katolikus templomba, ahol a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója, Mérei Tamás csellóművész és Buti Zsanett zongoraművész adnak koncertet.

Benkőné Klára Júlia intézményvezető elmondta: idén nagyobb hangsúlyt kapnak a kiállítások. Július 16-án Czibuláné Csicsmann Erzsébet és tanítványainak munkáiból porcelánbaba-kiállítás nyílik.

Július 17-én és 18-án a gyógyfürdő területét és a Hotel Piroska udvarát magyar és szlovák erős emberek veszik birtokba. A kvalifikációs versenyek még zajlanak, de már biztos, hogy két vasi erős ember is szerepel majd.

Július 17-étől az Eötvös utcában már a sörsátorban zajlanak az események: lesz humorest a Stand-up comedyből ismert Somogyi Andrással, fellép Nádas György és Gergely Róbert. A tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén is lesz habparti Dj. Szunyoggal. Az idősebbeknek Huszka Jenő Lili bárónő című nagyoperettjét kínálják.

Különlegességnek ígérkezik a második kiállítás: a helyi vadásztársaság július 24-én vadászati kiállítást és trófea- bemutatót szervez, melynek megnyitóján vadászkürtösök is közreműködnek majd. Idén is létrehozzák a borutcát, ahol július 24. és 26. között termelői borokat lehet kóstolni.

Nagy divatja van manapság a ritmusnak, a karibi hangulatnak. Egy estére a büki sátorban is latin hangulatot varázsolnak a szervezők. A Ritmusfesztiválon lesz Konga- show karibi táncosokkal, fellép a Ritmusállomás és a Cozombolis. A második sátras hétvégét a Lugosi Art Stúdió cigányzene és magyar nóta estje zárja.

Tavaly először rendeztek zenés estet a szökőkútnál, idén is szeretnének programot kivinni a szabadba, augusztus elsején. A Bük és Térsége Idegenforgalmi Társulás rendezi meg augusztus 7. és 9. között a IV. Gyógy-Bornapokat, ahol megválasztják Bük Város Borát is, és színes kavalkádot varázsolnak a Gyógyfürdő nyári bejárata elé.

Az Augusztusi Kulturális Fesztivál eseménysorozata zárja a Büki Nyár eseményeit 18. és 21. között. Kedden este az Ocho Macho koncertezik a szabadtéri színpadon. Augusztus 19. és 21. között zaj-lik a Future Cup U-12-es nemzetközi fiú labdarúgótorna 8 csapat részvételével.

19-én lesz az ünnepi képviselő-testületi ülés és az új kenyér megszentelése, este pedig színpompás felvonulás a Nemzetközi Néptánc Találkozó és a futballtorna résztvevőivel. A gálaest után tűzijáték zárja le a nyár kulturális eseményeit. A sportcentrumban augusztus 20-án és 21-én a Future Cup mérkőzéseivel zárul a Büki Nyár 2009.

Az Augusztusi Kulturális Fesztivál eseményeit a Vas Megyei Közgyűlés idegenforgalmi és sportbizottsága támogatja. A nyári esték színesebbé tételére terveznek szabadtéri filmvetítést, slágerparádét. Az eseménysorozat költségvetése 7,5-8 millió forint, amit az önkormányzat finanszíroz, de több szponzor is ígért támogatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!