Szombathely

2016.08.27. 08:04

Versenyben az idővel

Múlt héten zárult az egyetemisták nemzetközi autóépítő versenye, a Formula Student Hungary a Győr melletti Gönyün, a Duna partján. A rangos motorsport versenyt idén hetedik alkalommal hirdették meg, 16 ország csapatai jelentkeztek.

Merklin Tímea

A versenyhez kapcsolódó szakmai programok egyike volt az a kerekasztal beszélgetés, amelyen dr. Palkovics László, felsőoktatásért felelős államtitkár is meghívott volt, aki elkötelezett híve a Formula Student Hungary-nak. A verseny az elméleti és gyakorlati tudás mellé azokat a nélkülözhetetlen tapasztalatokat adja, amelyek a technológiai innovációval tartva a lépést versenyképessé teszik a piacon a „gondolkodni tudó” embert, a mérnököt.

A kerekasztalnál vállalatigazgatók és műszaki képzéssel rendelkező felsőoktatási intézmények vezetői ültek, köztük a NymE Savaria Egyetemi Központ megbízott rektorhelyettese, dr. Németh István és dr. Andó Mátyás, a Savaria Műszaki Intézet igazgatóhelyettese. 
A téma az autóipar munkaerőigénye volt, amelynek betöltésére hatalmas munkavállalói tömeget kellene generálni, és nagyon sok idő nincs tanakodni, mert az óriási hiány nem jövőbeli, hanem már most itt van. Az utánpótlás-nevelés komplex kérdését több irányból is igyekeznek megoldani: az egyik járható út a duális képzések beindítása volt, amelyekre országosan idén tízezer diák jelentkezett. De nemcsak mérnökök hiányoznak, a szakmunkásképzőket is meg kellene tölteni, sőt szakgimnáziumokat kellene létrehozni műszaki orientációval.


Egyetemisták a nemzetközi autóépítő versenyen, a Duna partján Fotó: Merklin Tímea

Elhangzott: szükséges minden régióban az az életpályamodell, amely nem a középiskolában, de még csak nem is az általános iskolában, hanem már az óvodában kezdi a képességekre való rávilágítást, a műszaki érdeklődés felkeltését. A különböző oktatási szinteken képzésbe lépő, munkaerőt toborzó kampány az egy térséghez tartozó vállalatok közös felelőssége.

A munkaerőpiac feltöltését elősegítheti a munkavállalók nyugati országrészbe áramoltatása Kelet-Magyarországról és Erdély után Kárpátaljáról. A közmunka megítélését az alacsony kereseti lehetőség határozza meg, mégis pozitív vonása, hogy életmódmintát ad: a tétlenség helyett azt a napi gyakorlatot mutatja a felnövekvő generációnak, hogy a szülő reggel felkel, elmegy dolgozni, és ez a dolgok rendje.

Az egyetemek és az ipar kapcsolatának feltérképezésénél felmerült, hogy a cégeket tovább lehetne motiválni még több duális hallgató gyakorlati képzésének felvállalására azzal, ha a szakképzési alapból a jelenlegi összeg kétszeresét hívhatnák le egy-egy hallgató után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!