Szombathely

2015.04.16. 08:07

Versözönnel ünnepeltek a zarkaházi kastélyban

Szombathely-Gyöngyöshermán - A Magyar Költészet Napja alkalmával a zarkaházi közösségi házban versözönnel tisztelegtek az irodalmat kedvelők a magyar költészet kiválóságai előtt.

Civil Tudósítónktól

Az irodalmi est költő-vendége Marosits József volt, aki a klub vezetőjének, Máté Ernőnének köszöntője után egy csodálatos József Attila-verssel, a Kései siratóval kezdte a versfolyamot, amely szintézise volt a 110 éve született költőóriás tragikus életének. A drámai perceket egy Heltai Jenő-vers elmondásával oldotta fel, majd két saját versével köszönte meg a meghívást.

Ezután a szentkirályi és gyöngyöshermáni klubtagok felváltva olvasták fel a maguk választotta költeményeket az évszakok témakörben, összesen hetvenhetet.

Marosits József költő, szobrász. Fotó: H-né Gőcze Jolán

Külön érdekessége volt az estnek, hogy több Vas megyei, köztük néhány ma is élő költő verse elhangzott, így Gazdag Erzsi, Káldy János, Pődör Györgyé és természetesen a vendég Marosits József alkotásai.

A nyári hónapokról szóló versek után pihenésként teával, süteménnyel és finom lilahagymás zsíroskenyérrel töltődtek fel a versmondók.

A megkérdezett Bödeiné Zsuzsa nemcsak személyes ismeretség miatt választotta Balogh József, Pődör György és Devecseri László verseit, hanem azért is, mert hangulatosak, a mai emberhez szólók, kedvesek, játékosak.

A versözön Ady, Áprily és a kortárs költők remekeivel folytatódott. Közben egy-egy élmény is elhangzott, sőt verstanulási és versmondási jótanács, valamint további biztatás a versek, az irodalom szeretetére.

Befejezésül Marosits József Fohász című versével köszöntötték a vers napját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!