Szombathely

2014.02.25. 13:35

Levegőhöz jut Szombathely - Megalkották az idei költségvetési rendeletet

Szombathely - Közel 40 napirendi pontot tárgyaltak csütörtökön a közgyűlésen. Elvárás volt a szorgalom, a tolerancia és a fegyelem: nem mind teljesült.

Bajdó Bettina

Kilenc óra kilenc perckor dr. Puskás Tivadar polgármester a közgyűlést megnyitotta. Elmondta, hogy 40 napon belül választás lesz, a demokrácia ünnepe. Tisztelettel és szeretettel kérte a képviselőtársakat, hogy önmérsékletet tanúsítsanak, s a város ügyeivel foglalkozzanak. Felszólította őket, hogy mutassanak példát a helyieknek toleranciából, szorgalomból és fegyelemből. Elmondta még, hogy a napirendi pontok között olyan előterjesztések szerepelnek, melyek a város fejlődését és jövőjét meghatározzák.

Balassa Péter (jobbik) szomorú hír miatt szólalt fel, mivel a magyar labdarúgás egyik legeredményesebb egyénisége, a kétszeres olimpia bajnok Novák Dezső elhunyt. Egy perces főhajtással emlékeztek rá. Dr. Czeglédy Csaba (MSZP-SZTKE) frakcióvezető a Vasivíz Zrt.-nél lévő pénzügyi nehézségekről kért tájékoztatást. Elfogtak ugyanis egy levelet a belső levelezésből, mely alapján vezérigazgatói engedélyhez kötötték a beszerzéseket és kifizetéséket április végéig. Úgy tudta, hogy számlákat sem küldött a fogyasztók egy részének a Vasivíz. A prémiumokról is érdeklődött, hogy voltak-e kifizetések. Tájékoztatatást kért továbbá az üres, felújítás előtt álló önkormányzati lakásokról és a SZOVA Zrt.-nél zajló nyomozásról is, melyben tudomása szerint a Fidesz egyik delegáltja is érintett. Felhívta a figyelmet arra, hogy a bioerőművek kapcsán se feledkezzenek meg a tájékoztatásról.

Horváth Zoltán (LMP) a napirendi pontok sorrendjén szeretett volna változtatni, de nem várt csodát, rögtön a javaslatai leszavazásáról beszélt. Ez így is történt.

Marton Zsolt alpolgármester szerint is fel kell mérni a lakásokat, ám erről márciusban beszélhetnének, ezt Czeglédy Csaba is elfogadta. Lazáry Viktor alpolgármester arra kérte a frakcióvezetőt, ha vannak információi a Vasivíznél történt szabálytalanságokról, akkor azokat juttassa el a felügyelőbizottsághoz.

Három sürgősségi napirendi pont került még fel a listára, ezekkel a közgyűlés végén foglalkoznak majd. Az egyik ilyen az Ady téri benzinkút bérleti jogviszonyának kérdése.

Szavaztak a javaslatokról: a lakásokról márciusban tárgyalnak, ám azt elutasították, hogy elővegyék a bioerőművek ügyét. Ezt követően rátértek a napirendi pontokra. Az első, mely az EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft. telephelyének megvásárlásával és hasznosításával kapcsolatos döntések meghozatala volt, rögtön előadással kezdődött. Magáról a cég történetéről, működéséről és fejlesztési lehetőségekről kaptak tájékoztatást a képviselők. Takács Balázs, a vállalat vezetője a kutatás-fejlesztési terveikről beszélt. Év végig építenék fel az új csarnokot, a Szent László király utcai területet 2015 első negyedévében kaphatja meg a város. Molnár Miklós gazdasági ügyekért felelős alpolgármester elmondta, másfél éves előkészítő munka után került a közgyűlés elé ez az előterjesztés. A projektet hárommilliárd forinttal támogatja a kormány. Németh Kálmán (MSZP-SZTKE) hiányosnak találta az előterjesztést, szerinte sokkal jobban elő kellett volna készíteni egy ilyen horderejű ügyet, figyelembe véve a környezetvédelmi szempontokat is. Nehezményezte, hogy az elmúlt másfél évben szinte nem is lehetett hallani az ügyről. Feltette a kérdést, hogy mit keres a szerződésben az evangélikus egyház, miért jelölték már most ki számukra az épületeket. Hosszas beszéltek a tervekről, több javaslat is érkezett. Végül elfogadták az eredeti előterjesztést: másfél milliárdért megveszik a területet az Epcostól.

 

A kettes napirendi pontban a Schrammel Imre Kossuth díjas keramikusművész által felajánlott gyűjtemény elfogadásáról döntöttek. Balassa Péter azt kérdezte, hogy ez később bármilyen anyagi ráfordítást igényel-e. A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy most egy szándéknyilatkozat aláírásáról döntenek, majd májusban térnek rá vissza. Az előterjesztést elfogadták. A Smidt Múzeum épületének tető- és homlokzatfelújítása című pályázatról is szó volt. Egymillió forintos önrész biztosításáról döntöttek, igennel szavaztak.  6,3 millió forintos önrészt szavaztak meg a Százszorszép Bölcsőde fűtési rendszerének felújításához.

Az ötös napirendi pontban az oladi plébániával és környezetével kapcsolatos döntésekre tértek ki. Lazáry Viktor hangsúlyozta, hogy nemcsak az oladi plébánia 100 éves épülete újul meg és a közlekedési probléma oldódik meg, hanem közösségi ház is létesül Oladon. Ez az egyetlen olyan peremterülete Szombathelynek, ahol nincsen közösségi ház, ugyanakkor erre az igény minden korosztály részéről felmerült az elmúlt időszakban. Gyebrovszki János (MSZP-SZTKE) egyet értett a közösségi ház építésével, de azt kérdezte, hogy miért kell 40 millió forintot a város költségvetéséből egy egyházi épületre fordítani. Végül döntöttek arról, hogy az idei költségvetésből 40 millió forintot szánnak az oladi plébánia és közösségi ház megépítésére.

Rátértek az idei költségvetési rendelet megalkotása. Az előterjesztés szerint a kormány átvállalta Szombathely teljes adósságállományát, így ez már nem terheli az idei büdzsét. Közel 16 milliárd forint bevételre számít az önkormányzat ebben az évben, ennek fedeznie kell a kiadásokat, így nem lehet hiány az év végén sem. Németh Kálmán (MSZP-SZTKE) szerint alátervezett az iparűzési adóbevétel.  A város folyamatosan új fejlesztéseket akar megvalósítani, a mostani közgyűlésen is több olyan előterjesztés lesz, mely erről szól, ezért a véleménye szerint ez a költségvetési tervezet nem helytálló. Ezekhez forrásokat kell biztosítani, s az átvett intézményeket is fent kell tartani. Kitért arra is, hogy nem a költségvetésben kellene szerepeltetni a Haladás-stadion fenntartását, ráadásul 40 millió erre biztosan nem lesz elég. Továbbá az útfelújításokra szánt összeget is kevesellte. Szakály Gábor (Fidesz) is szót kért, arról számolt be, hogy régen volt ilyen összeszedett költségvetése a városnak, mint ez. Rettegi Atilla (Fidesz) kijelentette, hogy az oktatási bizottság is megtárgyalta a költségvetést, s elégedettek az idei tervezettel. Két dolgot kért: pluszforrásokat, egyrészt felújításokra és karbantartásra, másrészt továbbképzésekre.

Balassa szerint a tervezet alapján középiskolában kellene Molnár Miklóst matektanárnak alkalmazni. Úgy vélte, hogy ez a hasra csapás költségvetése, melynek több pontját nem tudta értelmezni. Külön örült azonban annak, hogy korábbi javaslatát, mely a Skanzen épületeinek a felújítására vonatkozott, bekerült a költségvetésbe. Megfogalmazta azt is, hogy ha februárban ilyen igények vannak a költségvetéssel kapcsolatban, akkor nem tudja, hogy év végére hova fognak eljutni. Pár kérdést tett fel a többletkiadásokra vonatkozóan, melyekre Lazáry Viktor válaszolt. Elárulta, neki szívügye, hogy az oladi sportliget kapcsán történjen valami. A költségvetésben ennél a tételnél szereplő 10 millió forint a tervek újragondolására vonatkozik. A sportegyesületek igényeit felmérték, s azt is, hogy az oladi sportliget területén vagy mellette hogyan tudják ezeket kielégíteni. A sportközpontnak szánt összegben pedig tételként szerepel például az is, hogy kutakat kívánnak fúrni vízátemelő rendszerhez, ez pár év alatt megtérülő beruházás lenne.

Czeglédy szerint esély sincs arra, hogy a képviselők javaslatai bekerüljenek, ezért csak egy dolgot emelt ki. Nem találta a tervezetben annak a mérőműszernek a megvásárlását, mely a Falco-gyár környezeti terhelésének a kimutatására lenne alkalmas. Pedig megszavazta a közgyűlés. Azt javasolta, hogy ez kétmilliós összeggel kerüljön be a rendeletbe. Sürgető lenne, mert a frakcióvezető ma kapta a hírt arról, hogy az egyik tiltakozó tüdejében daganatot találtak, ő a gyár közvetlen közelében lakik. Puskás Tivadar szerint egy a lényegköltségvetéssel kapcsolatban: bár 10 milliárddal csökkent a város költségvetése, de a város hitele 18 milliárddal lett kevesebb. Dr. Takátsné dr. Tenki Mária tanácsnok is jónak tartotta a költségvetést, azt mondta: most kapott lélegzetet a város. Olyan költségvetést készítettek, mely hosszú távra előretekint, a tanácsnok itt külön kiemelte a fejlesztési tételeket.

Czeglédy Csaba szerint a polgármester kifordította a valóságot. Tragikus, hogy a város 10 milliárdot is meghaladó összeggel kevesebből gazdálkodhat. Hangsúlyozta, nem varázspálcával tüntette el a kormány az adósságot, ezért nem lenne ennyire optimista ezzel kapcsolatban.

Jó néhány kérdés elhangzott, ezekre Molnár Miklós válaszolt. Az egyik legfontosabb kérdés az volt, mi van az önkormányzati adósságátvállalási szerződésekkel. Az alpolgármester kifejtette, hogy a város részéről aláírták, s elküldték a megfelelő helyekre. Hangsúlyozta, hogy végre elindulhat az a folyamat, hogy a város saját bevételéből is tud költeni a fejlesztésekre.

Sorra vették a javaslatokat: többek között lesznek új buszmegállók, az oladi sportligetre szánt összeg pedig nem csoportosítják át. A módosító javaslatokkal elfogadták a költségvetési rendeletet. A polgármester megköszönte mindenkinek a munkát, s kijelentette: a városnak van 2014. évi költségvetése.

Első olvasatban tárgyaltak a szombathelyi városi kártya bevezetéséről. Horváth Attila (MSZP-SZTKE) azt remélte, hogy a kártyának valami köze lesz a szombathelyiekhez, de csak a szolgáltatókkal akarják olcsóbbá tenni a szolgáltatásokat. A tervek szerint például a színházbérlet 24 ezer forint helyett 22 ezerbe kerül. Szerinte minden szombathelyi rendelkezik szombathelyi kártyával, ezt lakcímkártyának hívják. Nyolcmillió forintért nem kell városi kártyát előállítani. A kedvezményekhez nem kell városi kártya, elég a lakcímkártyát felmutatni. Az identitás erősítésének módjával  is voltak kifogásai, nem szól például az előterjesztés a diákokról, akik itt élnek a városban. Az előterjesztés arról szól, hogy fizessenek kevesebbet, akik eddig is igénybe vették a szolgáltatást. A polgármester szerint markáns vélemény volt ez az előterjesztésről. Hozzáfűzte, olyan dolgot kívánnak bevezetni, mely jó néhány országban működik már. Új dolgot szeretnének meghonosítani, ebben minden segítséget, akár a kritikát is szívesen veszik. Molnár Miklós alpolgármester szerint Horváth Attila felvetésének komoly igazságtartalma is lehetne. Azt azonban hozzátette, hogy kétféle módon lehet kibocsátania kártyát, üzleti alapon vagy alanyi jogon. Egy 80 ezer lakosú városban, ha ezt befektetésként kezelik, akkor három-négy év távlatából komoly bevételeket is hozhat. Javaslat az is, hogy másfél év után vezessenek be egy chip-kártyát, mely kiegészülne üzleti szolgáltatások igénybevételével is. Később városi pénzként is be lehetne vezetni.

Balassa gratulált Horváth Zoltánnak, mert az elmúlt évek legjobb hozzászólását produkálta. Az anyag viszont szerinte demagóg. A választások előtt pár nappal vezetnék be, csak a sikert szeretnék kommunikálni. Azt mondta, hogy a kedvezményekkel meg szeretnék vásárolni Szombathely lakosságát. Hangsúlyozta, támogatni tudná a javaslatot, de nem támogatja azt, hogy később Szent Márton nevét kapja a kártya, mert ez nem méltó hozzá. Puskás szerint skizofrén állapotot idéz elő, mert nem tudta eldönteni, hogy Balassa Péter támogatja-e vagy sem. A Szent Márton kártya nevet nem találta sértőnek. Azt akarják ugyanis elérni, hogy Szombathely neve hallatán Szent Márton, a szellemisége és az évfordulós ünnep jusson eszükbe az embereknek. Gyebrovszki János szerint lehetne vitaindító a mostani előterjesztés, hiszen van még rajta mit dolgozni, hozzák majd vissza a következő közgyűlésre.

Sokan hozzászóltak az előterjesztéshez, hosszabban tárgyalták, mint a költségvetést. Oldottabb hozzászólás is volt Czeglédy Csaba részéről, szerinte akár Szuper Márton is lehetne a kártya neve, sőt a gasztronómiai szolgáltatások igénybe vételéhez akár a Szuper Marton nevet is kaphatná. Ezt leszavazták, végül egyhangúlag elfogadták a határozati javaslatot.

Vita nélkül elfogadták a háziorvosi és fogorvosi ügyeleti óradíj emelésére vonatkozó javaslatot, ahogy az önkormányzati rendeletek módosítását is. Hozzászólás nélkül szavaztak a  a 2015. évi Milánói Világkiállítás magyar pavilonjának a 11-es Huszár úti laktanya területén történő elhelyezésével kapcsolatos együttműködési megállapodás jóváhagyásáról. 12-es napirendi pontként a megye területfejlesztési koncepciójának a jóváhagyása következett. Dr. Czeglédy Csaba azt kérte, hogy ezt szünet után vitassák meg, mert építő jellegű hozzászólásaik is lennének, a frakció többi tagja pedig nincs jelen. Puskás Tivadar nem rendelt el ebédszünetet, mivel az nem ok, hogy nem tisztelik meg a képviselők a közgyűlést. Czeglédy szerint ez nem túl szép megoldás. Hozzászólás nem volt a napirendhez, el is fogadták a koncepciót. Csakúgy, mint a helyi építészeti értékek védelméről szóló önkormányzati rendelet módosítását. Ezt követően szünetet rendelt el a polgármester 15 óra 30 percig.

A délutáni rész elején rögtön meg is szavaztak két napirendi pontot, majd Horváth János helyi lakos kapott szót, aki arra kért magyarázatot, hogy miért is lakoltatták ki. Erre majd írásban kap választ.

Ezt követően gyorsan megszavazták, hogy bővül a Mesebolt Bábszínház létszáma, egészen pontosan egy fővel. A Savaria Szimfonikus Zenekar ügye is létszámbővítés miatt került a testület elé, erre is rábólintottak, vagyis 12 taggal többen lehetnek.

Ezt követően rátértek a választási plakát kihelyezésének szabályaira. A javaslat szerint a város közterületein közterület-használati díj fizetése nélkül helyezhető el jelölő szervezetenként 150 darab, jelöltenként 50 darab, a választási kampány célját szolgáló önálló hirdető-berendezés, legfeljebb két négyzetméter nagyságú hirdetési felülettel. Többféle kérdés is felmerült ezzel kapcsolatban, mi van például akkor, ha egy plakáton két jelölt is szerepel, s akkor, ha több szervezet jelöl valakit. Egy biztos, hogy a közlekedés biztonságát a plakátok nem veszélyeztetik. Czeglédy azon javaslatát, hogy jelöltenként 30 darab hirdető-berendezés legyen, elutasították. Lazáry azt javasolta, hogy ugyanez a mennyiség 10 darab legyen, ezt is elutasították. Azt viszont elfogadták, hogy három napon belül a bejelentés után ellenőrizze a hivatal, hogy a berendezés nem veszélyezteti-e a közlekedési biztonságát. Végül elfogadták az előterjesztést, így a polgármester szerint Szombathely lehet a táblák városa.

Megválasztották a szavazatszámláló bizottság tagjait és póttagjait is, vita nélkül fogadták el az előterjesztést. Módosították a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. alapító okiratát, s jóváhagyták a fejlesztéshez kapcsolódó megállapodásokat is. Az öttagú bizottság két tagjának Foki Róbertet és Gyebrovszki Jánost szavazták meg. Hozzájárultak ahhoz is, hogy bővíthetik a Hóvirág utcai temetőt, s elfogadták a vagyongazdálkodásról szóló beszámolót, majd azt, hogy nem emelik a nem lakás célú ingatlanok bérleti díját.

Olyan gyorsan követték egymást a napirendi pontok, hogy követni sem lehetett. Pár perc alatt közel 10 előterjesztésre bólintottak rá.

Hamar eljutottunk a két közgyűlés közötti beszámolókhoz. Horváth Attila alapító okiratok szabálytalanságát hozta fel, Gyebrovszki János pedig a Nett-Pack problémáit ecsetelte. Dr. Takátsné dr. Tenki Mária a Savaria szálló ügyét hozta fel, amelyet szerinte a Szent Márton ünnepségsorozatra rendbe lehetne hozni.

A nyilvános ülés végén a sürgősségi indítványok kerültek terítékre. Beszéltek az Ady téri benzinkút bérleti jogviszonyának a kérdéséről, hogy kapjanak-e a hátralévő időre kedvezményt. Egy biztos: a kutat elbontják, s egyeztetések folynak, mivel az eredeti állapotot kell visszaállítani.

Ezt követően zárt ülés kezdődött, a következő közgyűlés majd március 13-án lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!