hollywood

2018.02.06. 14:35

Enyedi Ildikó a többi Oscar-jelölttel bulizott

A Testről és lélekről Oscar-jelölt film rendezője is részt vett hétfőn azon a Los Angeles-i fogadáson, amelyen az amerikai filmakadémia hagyományosan minden évben üdvözli az Oscar-jelölteket.

Beverly Hills, 2018. február 6. Enyedi Ildikó filmrendezõ (elöl) az amerikai filmakadémia idei díjára jelölt alkotók vacsoraestjén tartott fényképezésen a Beverly Hilton szállodában, a kaliforniai Beverly Hillsben 2018. február 5-én. Enyedi filmje, a Testrõl és lélekrõl a legjobb idegen nyelvû film kategóriában kapott jelölést. (MTI/AP/Invision/Danny Moloshok)

Idén a mintegy 200 jelölt közül több mint 170-en jelentek meg a rendezvényen. Az 1982 óta évente megtartott esemény, amelyet ebéd is kísér, alkalmat nyújt a jelölteknek a kötetlen ismerkedésre, s végül gondosan megtervezett „osztálykép” is készül, amelyen az aranyozott Oscar-szoborral a középpontban egy csokorban látható az összes megjelent. Enyedi Ildikó az első sorban, középen ül a csoportképen a visszavonult kosárlabdasztár, Kobe Bryant mellett, akit a Dear Basketball című rövid animációért jelöltek a díjra.

MTI/AP/Invision/Danny Moloshok

A vendégek között feltűnt Meryl Streep és Steven Spielberg, akik A Pentagon titkai című filmért esélyesek az Oscarra, A legsötétebb óra főszerepét alakító Gary Oldman, A víz érintéséből Sally Hawkins és a filmet rendező Guillermo del Toro, valamint a filmakadémia díjára először jelölt Daniel Kaluuya (Tűnj el!) és Timothée Chalamet (Szólíts a neveden!).

Az amerikai filmakadémia elnöke, John Bailey beszédében hangsúlyozta: a testület elkötelezetten dolgozik azon, hogy a filmiparban minél nagyobb hangsúlyt kapjon a sokféleség.

Hozzátette: a 90 éves filmakadémia úgy gondolja újra a szerepét és tevékenységét, hogy minél „befogadóbb és sokszínűbb legyen korunkban, amelyben nagyobb figyelem és felelősség nyilvánul meg a nemi, faji, etnikai és vallási egyensúlyra törekedve”.

A 75 éves Bailey a filmvilágot megrázó szexuális és más visszaélésekre utalva arról is beszélt: örömére szolgál, hogy „Hollywood legsúlyosabb visszaéléseinek megkövesedett alapjai közül sok immár a feledésbe merül”.

A nyitást a sokszínűség felé jelzi, hogy az Oscarra jelölt filmek sorában több, nőket a középpontba állító alkotás mellett romantikus fantasy, háborús film és a faji kérdés mai helyzetére reflektáló munka is szerepel.

A jelöltek között van Greta Gerwig, a Lady Bird alkotója, az afroamerikai Jordan Peele, a Tűnj el! rendezője és a kategória első női díjesélyeseként a Mudbound operatőre, Rachel Morrison is.

Korábban Enyedi Ildikó szintén kiemelte, hogy a filmakadémia nagyobb nyitottságát érzi abban, hogy filmje bekerült a legjobb idegen nyelvű film kategória jelöltjei közé.

Az Oscar-gála két producere, Jennifer Todd és Michael De Luca hasonló gondolatokkal üdvözölte a jelölteket.

„Megtiszteltetés, hogy egy olyan évben készíthetjük a műsort, amelynek jelöltjei végre tényleg elkezdtek reflektálni arra a világra, amelyben élünk, bemutatva, milyen ez a világ, mit mond, és elmesélve történeteit”

- fogalmazott Todd.

A jelölteket, mint lehetséges Oscar-díjasokat szokás szerint hasznos tanácsokkal is ellátták a köszönőbeszédeikkel kapcsolatban. Ezúttal Patton Oswald humorista-színész adott tippeket arról, hogyan tehetnék emlékezetessé az alkalmat, anélkül, hogy elszúrnák a rendelkezésre álló nagyon rövid időt.

„Legyen szívből jövő és tartalmas” a közönségnek szánt mondanivalójuk

- biztatta a hallgatóságot.

Az Oscar-akadémia csaknem 8000 fős tagsága szavazataival dönti el, hogy kik lesznek a díjazottak. A 90. Oscar-díjátadó gálát március 4-én rendezik meg a hollywoodi Dolby Színházban.

Borítókép: MTI / AP / Invision / Danny Moloshok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!