válogatás

2018.12.05. 21:56

Ezek az idei év legjobb filmjei az Amerikai Filmintézet szerint

A Fekete Párduc című képregényfilm, a Csillag születik és a Mary Poppins visszatér című film is köztük van.

Forrás: Shutterstock

Az Amerikai Filmintézet (AFI) kedden ismertette az idén bemutatott filmekből válogatott listát, amelyet az alkotások kulturális és művészi jelentősége alapján állított össze az AFI-tagokból, tudósokból és kritikusokból álló zsűri.

A válogatásban helyet kapott a Hang nélkül című thriller, A kedvenc című kosztümös dráma, Barry Jenkins If Beale Street Could Talk (Ha a néger utca beszélni tudna) című James Baldwin-adaptációja, Bo Burnham Eighth Grade című rendezői bemutatkozása, Spike Lee Csuklyások: BlacKkKlansman című életrajzi drámája, Paul Schader A hitehagyott című drámája és Peter Farrelly Zöld könyv című munkája.

A filmintézet különdíjjal jutalmazta Alfonso Cuarón Roma című életrajzi ihletésű fekete-fehér filmjét, amely nem felelt meg a kritériumoknak, így nem kerülhetett az amerikai filmeket felvonultató toplistába. Az AFI tíz tévéműsort is díjazott, köztük az Atlanta és a Foglalkozásuk: Amerikai című sorozatokat.

Az Amerikai Filmintézet 19. alkalommal jelentette be díjazottjait. A tízes toplistába került filmeket nem rangsorolja a testület. A díjazottakat az AFI a január 4-én Los Angelesben tartott fogadáson ünnepli meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!