Tűnj el!

2018.03.04. 20:26

A komikus Jordan Peele horrorja nyerte a független filmek versenyét

A Tűnj el! című társadalomkritikai horror győzött a független filmeket jutalmazó 33. Independent Film Spirit Awards-gálán szombaton Los Angelesben. 

Jordan Peele, with his Best Director Award, poses in the press room during the 2018 Film Independent Spirit Awards, in Santa Monica, California, on March 3, 2018. / AFP PHOTO / JEAN-BAPTISTE LACROIX

A komikus Jordan Peele első rendezése, amelyet Oscar-díjra is jelöltek négy kategóriában, elnyerte a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járó Spirit-díjat.

A Tűnj el! a független film nagy szenzációja lett, a mindössze 4,5 millió dollárból forgatott produkció világszerte 255 millió dollár bevételt hozott eddig. Az alkotás a legjobb forgatókönyv és a legjobb férfi főszereplő kategóriájában is versenyben van az Oscarért. Az elmúlt négy évben a Spirit Awards győztese egy nappal később elnyerte a legjobb filmnek járó Oscar-díjat is.

A legjobb női főszereplő díját Frances McDormand, a Három óriásplakát Ebbing határában főhőse nyerte el, a legjobb férfi színész díját a francia-amerikai Timothée Chalamet, a Szólíts a neveden homoszexuális románc főszereplője kapta.

A legjobb forgatókönyvért járó díjat Greta Gerwignek (Lady Bird) ítélték oda, a dokumentumfilmes mezőnyben Agnes Varda és JR Faces Places című alkotása győzött, a legjobb külföldi film a chilei Sebastiano Lelio Una mujer fantástica című alkotása lett.

A Spirit Awards díjait gyakran emlegetik „független Oscarokként”, mivel a hollywoodi nagy stúdiókon kívül, független produkcióban született, 20 millió dollár alatti költségvetésből készült alkotásokat ismerik el velük.

A jelölteket a Film Independent nonprofit szervezet egy bizottsága válogatja ki, a díjakról pedig a szervezet több ezer fős tagsága dönt. Az elismeréseket hagyományosan egy nappal az Oscar-gála előtt egy, a Santa Monica-i strandon felállított ünnepi sátorban adják át.

A Spirit, a filmdíjszezon utolsó előtti állomása, elég jó barométere az Oscarnak, a tavalyi győztes, a Holdfény például tavaly az Oscar-gálán is elnyerte a legjobb filmnek járó elismerést.

Borítókép: Jordan Peele a díjátadón

Forrás: Jean-Baptiste Lacroix / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!