Példakép lehet

2019.08.19. 20:50

Parkot neveznek el Török Zsolt hegymászóról Aradon

Parkot neveznek el Aradon a Fogarasi-havasokban múlt héten meghalt Török Zsolt hegymászóról – közölte hétfőn honlapján a város polgármesteri hivatala.

Matterhorn, 2011. július 20. A Nanga Parbat 2013 expedíció által közreadott, 2011. július 20-i archív képen Török Zsolt romániai hegymászó látható a svájci Matterhorn csúcsának megmászása közben. A Török Zsolt vezette romániai expedíció 2013. július 19-én feljutott a Nanga Parbat Pakisztánban található 8125 méter magas csúcsára. MTI Fotó: Nanga Parbat 2013 expedíció

Forrás: Nanga Parbat 2013 expedíció

Fotó: MTI

Az önkormányzat azt is bejelentette, hogy gördeszkapályát, mászófalakat, kikapcsolódásra alkalmas részeket és szabadtéri könyvtárat alakítanak ki a jelenlegi gyermekparkban, amely Török Zsolt nevét veszi fel.

„Török Zsolt Arad és Románia nagykövete volt a világban, korosztálya kiemelkedő egyénisége, aki példakép lehet a következő generációk számára is. Ezért határoztuk el, hogy életben tartjuk emlékét a következő években is”

- idézte Calin Bibart megbízott polgármestert a közlemény.

Török Zsoltot az aradi Ioan Slavici Színházban ravatalozták fel, temetését kedden 14 órától tartják az aradi Felsőtemetőben.

Az egyik legsikeresebb romániai hegymászóként ismert Török Zsolt a múlt hét közepén indult el a Fogarasi-havasokba. Miután több napig nem adott életjelt magáról, családja értesítette a hatóságokat. Holttestét szombaton találták meg a 2535 méter magas Negoj-csúcs (Negoiu) alatt egy szakadékban. A hegyi mentők vezetője valószínűnek tartja, hogy Török Zsolt a Negoj meredek oldalán a mélybe zuhant.

Török Zsolt az egyik legeredményesebb romániai hegymászó volt. Ő vezette 2013-ban azt a romániai expedíciót, amely felvitte a román zászlót a Himalájában a Nanga Parbat 8125 méter magas csúcsára. Máig ez a romániai alpinizmus egyik legnagyobb teljesítménye.

Borítókép: Török Zsolt hegymászó a svájci Matterhorn csúcsának megmászása közben 2011 nyarán

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában