vállalkozás

2019.07.11. 17:59

Robert De Niro vásárolt egy zongoraraktárat

Természetesen nagy tervei vannak vele.

US actor Robert De Niro arrives for the 14th Annual Tribeca Film Festival Artists Dinner hosted by Chanel at Balthazar restaurant on April 29, 2019 in New York. (Photo by ANGELA WEISS / AFP)

Forrás: ANGELA WEISS / AFP

Robert De Niro egy befektetői csoporttal újabb nagy filmstúdió létrehozásán fáradozik New Yorkban, ahol már négy nagy stúdió működik – számolt be róla a The New York Times szerdán.

A húszas-harmincas években New Yorkban virágzott a filmipar, majd Hollywood vette át a vezető szerepet. De Niróék azonban abban bíznak, hogy a város által az ágazat számára teremtett kedvező gazdasági környezet és a streamingszolgáltatók egyre növekvő produkciós igényei miatt New York lehet az új Hollywood.

De Niro és fia, Raphael egy befektetői csoporttal 400 millió dollárból (116 milliárd forintból) akarja létrehozni a Wildflower Stúdiót Queensben (New York egyik kerülete). Az elképzelések szerint nemcsak műtermeket építenek majd, hanem teljes produkciós apparátust biztosítanak, amely az utómunkákat is el tudja végezni.

A 20 ezer nézetméteres telket, amelyen a stúdió lesz, a híres Steinway & Sons zongoragyártó cégtől vásárolják meg. A területen eddig az elkészült zongorákat raktározták.

Jelenleg a brooklyni, 2004-ben megnyílt Steiner Stúdió a legnagyobb New Yorkban, ennél nagyobb filmstúdiók már csak Hollywoodban találhatók. A Steinernek, amely eleinte 5 műteremmel kezdett, ma már 30 műterme van, és egyre fejlődik, a stúdióban párhuzamosan számos tévés produkciót és filmet forgatnak. A queensi Silvercup Stúdió szintén terjeszkedik, most nyitotta meg két új produkciós műtermét, az egyiket Bronxban.

A Netflix néhány hete jelentette be, hogy megerősíti állásait New Yorkban, új irodát nyit Manhattanben és többműtermes produkciós központot Brooklynban.

A New York-i filmes robbanást mi sem jelzi jobban, minthogy tavaly már 332 filmet forgattak a városban, míg 1980-ban 121 produkció készült ott. Idén eddig kétmilliárd dollárt (558 milliárd forintot) költöttek New Yorkban a filmes és tévés produkciók, miközben 2013-ban az egész évi költésük volt 2,1 milliárd dollár.

A Wildflower Stúdió elnöke és befektetője, Adam Gordon szerint robbanásszerűen nő a kereslet az eredeti tartalom előállítása iránt, és New York a maga hatalmas kreatív tartalékaival és energiáival természetes otthona ennek az evolúciónak.

A filmek mellett egyre nagyobb számú tévéműsor is készül New Yorkban. Az elmúlt évben 67 tévéműsort forgattak a városban, míg a 2013-14-es szezonban még csak 29-et.

Anne del Castillo, a New York-i önkormányzat média- és szórakoztatóipari hivatalának szakembere rámutatott, hogy ez a növekedés nagyon jót tesz a városnak, hiszen számos munkahelyet teremt és élénkíti a gazdaságot is. A város jelentős kedvezményekkel, köztük adókedvezménnyel támogatja a produkciókat, amelyek a költségeknek akár a 30 százalékát megspórolhatják, ha ott forgatnak.

Mióta 2004-ben a támogatási programot bevezették, a produkciók 33 milliárd dollárt (9534 milliárd forintot) költöttek el New Yorkban, és durván 1,8 millió állást teremtettek.

A The New York Times felidézte, hogy Robert De Niro a kilencvenes évek végén Harvey Weinsteinnel, az azóta szexuális zaklatási botrányai miatt elbukott filmmogullal már létre akart hozni egy filmstúdiót Brooklynban tucatnyi tévés és filmes műteremmel. Akkor azonban meghiúsult a terv, mert miközben Rudolph W. Giuliani polgármester már hajlott volna a támogatásra, a város jogi és pénzügyi aggodalmak miatt kihátrált mögüle. Ezt követően lépett színre egy új csapat, akik létrehozták a Steiner Stúdiót.

Borítókép: a színész egy filmes vacsorán áprilisban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!