plágiumügy

2019.02.21. 17:50

Zenei szaktekintély állt ki Petruska mellett

A Dal 2019 döntőjéből kizárt Petruska Andrást egy Erkel Ferenc- és Artisjus-díjas zeneszerző vette védelmébe.

Budapest, 2016. február 13. Petruska (Petruska András) dalszerzõ-énekes az Eurovíziós Dalfesztivál - A Dal címû televíziós show-mûsor elsõ középdöntõjében a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap (MTVA) óbudai gyártóbázisán 2016. február 13-án. MTI Fotó: Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Mint korábban mi is megírtuk, az előadó versenydalában túl sok egyezést találtak a Vampire Weekend egyik szerzeményével, ezért plágium vádja miatt kizárták a Dal 2019 további versengéséből. Most egy Erkel Ferenc- és Artisjus-díjas, a Magyar Köztársaság Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett zeneszerző, az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda volt elnöke, Victor Máté vette védelmébe az előadót, mondván

„a felhasznált zenei eszközök túl nagy számban térnek el egymástól ahhoz, hogy meggyőződéssel állítsam: nincs szó plágiumról.”

Íme, a dalok:

 

Most pedig lássuk a Petruska saját Facebook-oldalára kiposztolt alternatív szakvéleményt, amelyben Victor Máté kifejti, hogy a hangnem és tempó egyezését nem lehet a plágiumügyhöz keverni, valamint az egyetlen kétséges rész a két dalban a refrén első üteme.

„Ha egymás fölé írom a két refrént, valóban a legkarakteresebb két hang, épp a refrén indító motivuma fedi egymást. A többi már nem. De ez az egyetlen pillanat felkeltheti bennünk az egyezés érzését. Erre írhatta a szakértő, hogy a Vampire Weekend-dal refrénje visszaköszön a Petruska-dalban”

- írja a zeneszerző.

Borítókép: Petruska még a 2016-os Dal című televíziós show-műsor első középdöntőjében

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában