Törőcsik Mari

2017.10.12. 10:34

Törőcsik Marit a szombathelyi kórház intenzív osztályán ápolják

SZOMBATHELY Törőcsik Marit a szombathelyi kórház központi intenzív osztályán ápolják, adta hírül a Blikk.

Ölbei Lívia

A nemzet színészének közeli szombathelyi barátai, kollégái erősítették meg a rossz hírt. Amint az közismert: a Velembe évtizedek óta hazajáró, 2008-ban súlyos betegségből fölépült színésznő hosszú ideje ragaszkodik a Markusovszky kórházhoz, ha egészségi állapotának romlása miatt orvosi felügyeletre van szüksége. Az idén kisebb-nagyobb megszakításokkal különösen hosszú időt töltött itt. Legutóbb az intenzív osztályra került vissza.

Törőcsik Mari 2008. októberében súlyos állapotba került: egy rutinvizsgálat során összeomlott a vérkeringése, a budapesti Kútvölgyi úti kórház orvosai hónapokig küzdöttek érte. A nemzet színésze csodával határos módon nemcsak az életbe tért vissza, hanem a színpadra is, csodálatos alakításokkal ajándékozva meg a közönséget. A 2009-es filmszemle megnyitóján azzal lépett a közönség elé, hogy nagyon messziről tért vissza; de visszatért.

Törőcsik Mari velemi lakosként ezer szállal kötődik Vas megyéhez – és természetesen a Weöres Sándor Színházhoz, ahol az elmúlt években többször megfordult. Az Akacs 7. nagyszínpadán éppen egy éve láthattuk először: Szilárdi Béla kifejezetten neki írta a Fakuló hajnalpír című Nietzsche-darab női szerepét, a kétszemélyes felolvasó színházi előadásban Jordán Tamás volt a partnere. A bemutató felejthetetlen, messze fénylő élmény.

2015 őszén csordultig telt ház köszöntötte a 80 éves színésznőt az Agora – Savaria moziban, ahol a híres-neves, nem fakuló Körhintát is levetítették.

Jordán Tamás nemcsak kollégája, hanem régi jó barátja is a művésznőnek, aki nemegyszer kifejezte nagyrabecsülését a WSSz megalapítása, működtetése iránt. A szombathelyi színészek közül többen rendszeresen megfordultak az utóbbi időben Törőcsik Mari betegágya mellett. A WSSz igazgatója a társulat nevében szorít Törőcsik Mari mielőbbi fölépüléséért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!