Tanakajd

2016.02.06. 11:27

Haverok, tradíció, buli, egy négyzetméternyi fröccs - A tanakajdiak új hagyományt teremtettek

A Tanakajdi Hagyományőrző Klub tagjai immár öt éve, minden február első péntekjén összegyűlnek fröccsözni. A tét nem kicsi: egy négyzetméternyi italt kell elfogyasztani.

Peltzer Géza

Annak semmi jelentősége nincs a dolog lényegét tekintve - mondják -, hogy az esemény színhelyéül nem lakóhelyüket, hanem a megyeszékhely egyik belvárosi borozóját választják. Külön bája az eseménynek, hogy valójában nincs körülrajzolható célja. Ők nem protestálnak, nem is kötelezik el magukat semmi mellett, nem is akarják felhívni magukra a figyelmet. Csakis és kizárólag el szeretnének fogyasztani egy négyzetméternyi kisfröccsöt baráti környezetben. Ezért aztán pártoktól, eszméktől függetlenek, támadhatatlanok.

De nézzük a számokat. Egy négyzetméterre az 58,9 milliméter átmérőjű kisfröccsös pohárból 247 jut. (A pohár magassága 115 milliméter, de ennek ebből a szempontból nincs jelentősége). Az elnök írásos anyagából kiderül az is, hogy az „egy négyzetméter kisfröccs” kifejezés először Karinthy Frigyes írásában bukkan fel, mint fogadások nyereménytárgyára. Az író barátja, dr. Németh Sándor keszthelyi egyetemi évei alatt is felbukkant ez a mértékegység.

A tanakajdi ifjak komolyan gondolják: fémsablont készítettek, hogy el ne hibázzák a célba vett mennyiséget. 2012 óta minden február első péntekjén összegyűlnek, hogy megigyanak 247 kisfröccsöt. A közben eltelt idő, a létszám nem számít. Csakis a barátság és a hagyomány. Amit lehet őrizni, elhanyagolni és teremteni is. Utóbbira jó példa a tanakajdiak kezdeményezése. Akkor is, ha kisfröccsről is van szó. De 247-ről!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!