Táplánszentkereszt

2015.05.31. 19:38

Rossz irányba dőlt a májusfa Táplánszentkereszten

A hagyományokhoz híven a hónap utolsó napján gyűltek össze a helyiek, hogy kitáncolják a májusfát. A jó hangulatot népzene, tánc, és persze a sokáig érlelt bor garantálta.

Lisztmayer Zsófia

Táplánszentkereszten régi hagyománynak számít a májusfa-kitáncolás, amire egyre több fiatal jár. Meskó Krisztián helyi népművelőtől megtudtam, hogy tíz éve hasonló az esemény forgatókönyve. A hangulatot mindig valamilyen kulturális műsorral, általában népzenével fokozzák. A kellő pillanatban pedig mindenki táncra perdül, és megkezdődik a májusfa kitáncoltatása.

Az idei műsor a Tavaszi Szél Citerazenekar előadásával kezdődött. Az idősebb korosztály tagjai közül sokan énekelték a népdalok szövegét a zenekar tagjaival.

A nap érlelte borért mindenkinek meg kellett küzdenie. A citerásokat a Zsivány zenekar tagjai váltották, ekkor minden táncos kedvű párt keresett magának, és hamar körbeállták a tápláni májusfát. Ekkor vált a nap főszereplőjévé Draskovits Norbert. Körülbelül 80 ütésnél járt, amikor már mindenki látta, hogy a fa saját utat tör magának, és a jobb helyett a bal oldali irányt választja. A helyszínt szerencsére biztosították, így nem történt baj, Meskó Krisztián pedig megnyugtatott, hogy semmi rosszat nem jelent a rossz irányba dőlő májusfa.

A kidőlt fa köré hamarosan gyerekek sereglettek, hogy mindenki a neki legjobban tetsző szalaggal távozhasson. Míg a gyerekek a fa körül álldogáltak, a felnőttek a boros stand felé közeledtek, hogy megkezdődhessen a szokásos eszem-iszom. Varga Lajosné fiatalokat megszégyenítően ropta a táncot, majd elárulta, hogy fiatalabb korában sokat táncolt. – A falubeliek ilyenkor összejönnek és kikapcsolódnak kicsit. Az pedig különösen jó érzés, ha a fiatalokat is ki tudjuk csalni – mondta el Varga Lajosné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!