Porig égett élet

2017.09.06. 16:20

Betörtek az oszkói házba, majd felgyújtották, hogy eltüntessék a nyomokat!

Betörtek hozzájuk, majd felgyújtották a házukat a család szerint. Semmijük sem maradt, ezért most segítséget kérnek.

Budai Dávid

– Betörtek hozzánk, majd hogy a nyomokat eltüntessék, mindennek tetejébe még fel is gyújtották a házat, meséli Boromiszané Szabó Anita. Neki és családjának az élete 12 nappal ezelőtt egy csapásra megváltozott. Semmijük sem maradt. A megtört családanya a kiégett ház romjai között mesélte el, hogy mi történt, vagy, hogy szerintük mi történhetett. – Augusztus 25-én hajnali fél egykor indultam el a házból, a nyolcvan kilométerre lévő Nagycenkre. A férjemért mentem, aki kint dolgozik Németországban és hétvégente hazajár. Általában egyedül megyek, de ezúttal jött velem a kislányom is, mivel felébredt és szeretett volna jönni. Már visszafelé autóztunk, amikor telefonáltak, hogy baj van, ég az otthonunk.

Miután a tűzoltók eloltották a tüzet és a család végre be tudott menni a házba, szembesültek vele, hogy mekkora pusztítás történt. Gyakorlatilag mindenük oda lett, az összes bútoruk, irataik, tárgyaik, ruháik. A gyanú szerint a tolvajok összeszedték a ruhákat és szétterítették a házban, majd gázolajjal és hígítóval locsolták fel, végül meggyújtották. Minden bizonnyal azért, hogy ne maradjon nyom. A gardróbban található széfet is kitépték a falból és a benne lévő 3 millió forintnyi értékkel együtt elvitték. Az egykor szép otthonból gyakorlatilag semmi nem maradt. – Másfél évvel ezelőtt fejeztük be a ház felújítását, akkor körülbelül 6 milliót költöttünk rá, gyakorlatilag az összes nyílászárót, valamint a víz- és villanyvezetékeket is kicseréltük, és most minden tönkrement – mondta Anita.

Fotós: Nagy Jácint

 

És a mindent szó szerint kell érteni. Ugyan kislánya szobájáig nem ért el a tűz, hiszen a lángok felfelé terjeszkedtek és a tűz kiindulópontja minden bizonnyal a ház másik felén található hálószoba volt – itt a födém is teljesen megsemmisült – mégis a füst, a korom és az oltáshoz használt víz tönkretette azt is, amit a lángok nem emésztettek fel.

A ház belseje valóban szörnyű látványt nyújt, koromfekete falak, beszakadt álmennyezet, leolvadt redőnyök. Elszenesedett bútorok között lépdelünk, mindenhol a pusztítás nyomai látszódnak. A füstszag még most, két hét elteltével is fojtogató. Mindent ki kell dobni és a falakat a tégláig le kell csiszolni.

A történtek persze több kérdést is fölvetnek. Honnan tudhatta az elkövető, vagy elkövetők, hogy hajnali fél egykor el fogja hagyni a házat anya és lánya, hiszen mint kiderült, csak az volt rendszeres, hogy péntekenként hazatér a családfő, de a tűzesetet megelőző héten például fél négykor kellett érte menni, előtte pedig saját autóval érkezett, ezért nem valószínű, hogy a tettesek kifigyelték a család szokásait. Az azonban már elég valószínű, hogy a betörés előtt figyelték a házat az elkövetők, a család legalábbis erre gyanakszik. – A kislányom azt kérdezte sírva, hogy ők már ott voltak mikor elindultunk? – idézte fel Anita azt a szörnyű estét. Biztosat persze még nem tudni. Dr. Kazmar Enikő, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, rongálás és lopás miatt indult eljárás, a nyomozás pedig jelenleg is tart. Egyed László, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője pedig úgy tájékoztatott, hogy a tűzvizsgálat jelenleg is zajlik, még vizsgálják, hogy mi okozhatta a tüzet.

Természetesen a 11 éves Anita azóta is fél, a trauma feldolgozásában pszichológus segíti a kislányt. Talán a legnehezebb éppen neki, aki a tragédia ellenére elkezdte a hatodik osztályt szeptember 1-én. Az önkormányzat 20 ezer forintos gyorssegélyben részesítette a családot, hiszen a kislánynak nem csak a kedvenc takarója, kabalái, és klarinétja ment tönkre, de minden tanszere is. Hosszú Zoltán, a település polgármestere hangsúlyozta, amiben tudnak, segíteni fognak. És ugyanezt kérte Szabó Anita is múlt héten vasárnap a legnagyobb közösségi oldalon. És most ezt kérjük mi is az olvasóinktól. Bárki, aki úgy érzi, tud segíteni a bajba jutott családnak, az az alábbi számlaszámra: Boromiszané Szabó Anita 72100457-15157335 (Savaria Takarék) küldje el felajánlását. A legfontosabb, hogy a család újra otthonra találjon, ehhez pedig egy vasvári, vagy Vasvárhoz közeli albérlet lenne a legmegfelelőbb, hiszen Anita ide jár iskolába. Ami biztos, hogy a történtek után a család nem akar visszaköltözni a házba, ami tíz évig volt otthonuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!