Békülés

2018.05.27. 07:27

Trump lát esélyt az észak-koreai találkozóra

Az amerikai elnök szerint továbbra is vizsgálják a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel június 12-ére Szingapúrban kitűzött csúcstalálkozó lehetőségét.

Az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy a tárgyalások a kommunista rezsimmel jól haladnak.

„Igazán jól mennek a dolgok az Észak-Koreával való csúcs tekintetében. Szépen haladnak. Vizsgáljuk június 12-ét Szingapúrban. Ez nem változott. Meglátjuk, mi lesz” – mondta Trump.

Az amerikai elnök kiemelte, hogy Kim Dzsong Un és Mun Dzse In dél-koreai államfő szombati személyes egyeztetése a két Koreát elválasztó demarkációs vonalon lévő Panmindzsonban „igazán jól ment”.

Mun Dzse In elnök vasárnapra virradóra beszámolt arról, hogy a phenjani rezsim vezetője megerősítette elkötelezettségét a Koreai-félsziget „teljes” atomfegyver-mentesítése, valamint az amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó megtartása mellett. Mint mondta, Kim Dzsong Unnal egyetértettek abban, hogy sikeresen meg kell tartani a június 12-ére tervezett találkozót.

A dél-koreai államfő sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy tolmácsolta Trump „határozott szándékát” tartalmazó üzenetét, miszerint az amerikai elnök véget kíván vetni az Észak-Koreával fennálló ellenséges viszonynak, s kétoldalú gazdasági együttműködést szorgalmaz, amennyiben Phenjan a nukleáris leszerelés mellett dönt.

Mun Dzse In szerint ugyanakkor Kim Dzsong Un olyan aggodalmát fejezte ki, hogy országa megbízhat-e az Egyesült Államoknak az ellenségeskedés beszüntetésére és biztonsági garanciák szolgáltatására vonatkozó ígéretében, ha ténylegesen lemond az atomfegyverekről.

Mun Dzse In fontosnak tartotta kiemelni, hogy a szombati személyes találkozó Kim Dzsong Unnal, az észak-koreai vezető kérésére történt.

„Minden mostani erőfeszítésem egyrészt arra irányul, hogy jobbá tegyem Észak- és Dél-Korea viszonyát, másrészt pedig, hogy megtartsák a észak-koreai-amerikai csúcstalálkozót, amely elengedhetetlen Észak és Dél kapcsolatainak javításához” – hangsúlyozta Mun. „Úgy vélem, a június 12-i észak-koreai-amerikai csúcstalálkozó azon áll vagy bukik, mennyire sikeresnek bizonyulnak (Washington és Phenjan) munkacsoporti szintű tárgyalásai” – tette hozzá.

A dél-koreai elnöki hivatal egy névtelenül nyilatkozó magas rangú tisztségviselője elmondta: Phenjan és Szöul is megbeszéléseket folytat, hogy választ találjanak Észak-Korea biztonsági aggályaira a tervezett csúcs előtt. Az illetékes szerint szóba került egy lehetséges megnemtámadási ígéret Észak-Koreának az Egyesült Államok részéről, illetve a békeszerződés megkötésére irányuló tárgyalások is a két Korea között.

„Az amerikai-észak-koreai csúcs sikeréhez különböző lehetőségeket vizsgálunk Észak-Korea biztonsági aggályainak eloszlatására munkacsoporti szinten” – mondta a tisztségviselő. „Ez magában foglalja a kapcsolatok ellenséges voltának végét, egy kölcsönös megnemtámadási ígéretet, illetve a békeszerződés megkötésére irányuló tárgyalások megkezdését is, hogy felválthassuk a jelenlegi tűzszünetet” – fűzte hozzá.

Kim Dzsong Un az eredeti tervek szerint június 12-én Szingapúrban találkozott volna Donald Trumppal, az amerikai elnök azonban az „ellenségeskedő” észak-Koreai vezetést okolva csütörtökön lemondta a csúcsértekezletet, amelynek legfontosabb témája az észak-koreai nukleáris program felszámolása lett volna. Később viszont a találkozó lemondása után érkező, „meleg hangvételű” phenjani üzenetek nyomán hajlandónak mutatkozott arra, hogy megrendezzék.

Mun egyben kifejezte reményét, hogy a Trump-Kim csúcstalálkozó sikere esetén háromoldalú találkozót tarthatnának, amelyen hivatalosan is lezárhatnák a koreai háborút.

A két ország több mint hat évtizede hivatalosan hadban áll egymással, miután az 1950-53-as koreai háború csak tűzszüneti egyezménnyel zárult, és a felek nem kötöttek békeszerződést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában