Tudomány

2012.04.26. 12:41

A vasárnap felrobbant meteor darabkáit találták meg Kaliforniában

Az Egyesült Állam területe felett a hét végén felrobbant hatalmas "tűzgömb" két darabkáját találták meg Kalifornia északi részén, a Sierra Nevada hegység lábánál.

MTI/AP

"A darabok egyenként 10 gramm súlyúak" - jelentette be John T. Watson, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) geofizikai és bolygófizikai intézetének professzora, aki szerint további leletekre lehet számítani. A megsemmisült meteor darabkái 16 kilométer hosszúságú sávban szóródhattak szét. A szakértők szerint a lángoló meteor a Naprendszer keletkezésének idejéről, 4-5 milliárd évvel ezelőttről származik.

Bill Cooke, az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA meteorszakértője a minibusz nagyságú égi jövevény súlyát 70 tonnára becsüli. A meteor azonnal felrobbant, amint a Föld légkörébe ért, a jelenséget a kaliforniai Sacramentótól Las Vegasig, illetve Nevada egyéb részein is észlelték. Pusztulásakor akkora energia szabadult fel, mint 5 kilótonnás robbanáskor. (A Hirosimára ledobott amerikai atombomba 15 kilótonnás volt.)

Becslések szerint a meteoritok óránkénti 80 ezer kilométeres sebességgel érnek a légkör felső rétegeibe. A kőzet és a levegő között olyan erős a súrlódás, hogy a meteor egyszerűen elpárolog - érzékeltette Tim Spahr, a Harvard Egyetem kisbolygókutató központjának igazgatója.

Don Yeomans, a NASA földközeli objektumok után kutató programjának (Near-Earth Object Program Office) a vezetője szerint ekkora méretű meteor legfeljebb évente egyszer ér a Föld légkörébe, többségük azonban az óceán vagy lakatlan vidékek fölött robban fel.

A felrobbant meteor nem szerepelt a Föld közeli objektumok listáján.

"Sok millió hasonló objektum van, amelyekről nincs tudomásunk, hiszen ezek túl kicsik az észleléshez, csak akkor vesszük észre ezeket, amikor az +orrunk előtt+ bukkannak fel" - tette hozzá Yeomans.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!