Tudomány

2012.04.24. 15:59

Orosz hordozórakétával állítottak Föld körüli pályára arab műholdat

Az Egyesült Arab Emírségek (EAE) megbízásából kettős - katonai és polgári - rendeltetésű műholdat állított Föld körüli pályára kedden egy orosz Proton-M típusú hordozórakéta, amelyet a bajkonuri űrrepülőtérről (Kazahsztán) indítottak.

MTI/ITAR-TASZSZ

A JaSzat-1b jelzésű űreszköz a felbocsátást követően nem sokkal levált a Briz-M gyorsító fokozatról - közölte Alekszandr Bobrenyev, az orosz Állami Űrkutatási Tudományos Gyártó Központ szóvivője.

A műhold az egyesült arab emírségekbeli JaSzat űrtávközlési szolgáltató tulajdona. Súlya több mint hat tonna, működési élettartamát 15 évben határozták meg. Különlegessége, hogy zárt kormányzati távközlést is képes lebonyolítani.

A Proton-M hordozórakéta folyékony üzemanyaggal működik, három fokozata van, súlya 700 tonna.

Vjacseszlav Davigyenko, az orosz Roszoboronexport fegyverkereskedelmi vállalat képviselője elmondta, hogy a katonai célú űreszközök felbocsátása fontos része cégük tevékenységének. Az orosz Állami Űrkutatási Tudományos Gyártó Központ két további külföldi szputnyik - a kanadai ANIK-J1-es és a török Turksat-4a - felbocsátására készül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!