Tudomány

2014.01.10. 15:50

Nyomtassunk szomszédot!

A nyomtatás területén forradalmi áttörésről cikkezik a sajtó, s mint minden, ez is hétköznapi rutinná lesz. De miről is van szó?

Kozma Gábor

Képzeljenek el egy tárgyat, mondjuk egy zenélő bilit, aminek kordinátáit betáplálják egy számítógépbe. Ezt meg a sok mérnöki agy sűrítményeként egy 3D-s, vagyis térbeli nyomtatóhoz kötik. A megfelelő anyagok és a technológia birtokában aztán a masina kinyomtatja a zenélő alkalmatosságot, igaz, használni már nem tudja. Az áttörés ott van, hogy a napokban bemutatták a 3D-s házat, legalább is az alapjait. Egy szerkezet vad iramban húz betoncsíkokat, ezek igen rövid idő alatt egy komplett családi ház alapjaként állnak össze. Igaz, ember azért még kell ide, mert a nyomtató az ablakot és az ajtókat még nem tudja előállítani. Még. Mert már nyomtattak olyan pisztolyt, amely működik, vagyis lőttek vele. Nyomtattak vesét, májat, ez nem működik, de közel áll hozzá.

Csak idő és újabb kütyüforradalom kérdése, hogy mi is nyomtathassunk. A választék elképesztő. Lehet például nekünk tetsző szomszédot nyomtatni, csak az a baj, hogy neki is. Lehet főnököt is nyomtatni, de minek. Aztán lehet felüljárót, repülőteret és stadiont, ami csak kell. Még sarzsit is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!