Tudomány

2014.12.09. 21:13

Semlegesítették az Apple-kártevőt

Épp hogy csak elterjedt a WireLurker nevű iOS operációs rendszer malware híre, az Apple már lépett is az ügyben.

Egy igen komoly, az iOS-es világot érintő malware-t azonosítottak: több százezer Apple készüléket is megfertőzhetett már az elmúlt fél évben a WireLurker nevű kártevőcsalád.

A malware a Maiyadi nevű kínai Mac App Store-ból ered, és ott 467 OS X alkalmazást érint. Ezeket az alkalmazásokat már több mint 365 ezerszer letöltötték. Ha a WireLurker megfertőzte a Macet, és ahhoz USB-n keresztül egy iOS-es eszközt kötöttek, akkor a vírus abba is behatolt. A kártevő képes megszerezni különféle információkat a telefonról/táblagépről, de mivel egyelőre fejlesztés alatt áll, nem tudni pontosan, mi is a célja. Az Apple persze nem hagyhatta figyelmen kívül az esetet, lévén először érte ilyen nagy támadás az iOS világot, és már lépett is az ügyben, semlegesítették a kártevőt. „Tisztában vagyunk a rosszindulatú szoftver megjelenésével, és már azonosítottuk és blokkoltuk is az érintett applikációkat, azaz nem lehet ezeket letölteni. Mint mindig, most is azt javasoljuk a felhasználóknak, hogy kizárólag megbízható forrásból származó szoftvereket töltsenek le és telepítsenek – mondta el az Apple szóvivője.

Ezzel együtt a cupertinói cégnek fel kell készülnie arra, hogy a WireLurker eset megismétlődhet, hiszen éppen azt mutatta meg a hackereknek, hogy áttörhető az a kemény héj, amelyet az Apple az iOS-es eszközök köre épített.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!