Tudomány

2015.03.19. 16:30

Napfogyatkozás távcsövön át

Szombathely, Hegyfalu – Pénteken látható az évtized utolsó jelentős takarású és jól megfigyelhető részleges napfogyatkozása. Szabad szemmel senki ne nézzen a napba!

Bajdó Bettina

A napfogyatkozás közel 60 százalékos lesz, ezért mindenképp érdekes megfigyelni. E jelentős esemény kapcsán a Gothard Csillagászati Egyesület a Nyugat-magyarországi Egyetem Természettudományi és Műszaki Karán működő Kövesligethy Radó Csillagvizsgálóba távcsöves bemutatást szervez. A helyszínen a látogatók napszűrős távcsővel, speciális Hidrogén-alfa távcsővel, valamint távcsöves napkivetítéssel és speciális napmegfigyelő szemüvegekkel nézhetik meg a jelenséget. A látogatók a csillagvizsgáló Hidrogén-alfa távcsövén át megfigyelhetik, ahogyan a Hold a Nap légkörét és protuberanciáit elfedi. A jelenség során tudományos mérések is készülne. A jelenség délelőtt nagyjából fél tíz és dél között látható. Borult idő esetén a program elmarad.Hegyhátsálon is távcsöves bemutató a csillagvizsgálóban 9 óra 30-tól 12 óráig. A bemutatást napszűrővel ellátott távcsövekkel végzik, de lehetőség van szabad szemmel történő megfigyelésre 11-es és 12-es hegesztőüvegen keresztül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!