Tudomány

2012.10.06. 06:44

Ausztrália elindította a leggyorsabb teleszkóphálózatot (videóval)

Ausztrália pénteken elindította a világ leggyorsabb rádióteleszkóphálózatát, amelynek célja a külső űr vizsgálata, a csillagok, valamint galaxisok eredetének feltérképezése.

LiveInfo

A teleszkóphálózat a nyugat-ausztráliai sivatagban fekvő Murchison Rádiócsillagászati Obszervatóriumban kapott helyet. Az ASKAP (Australian Square Kilometre Array Pathfinder) 36 antennából áll, melyek mindegyikének átmérője 12 méter.

 

 

A 152 millió ausztrál dollárból telepített hálózat célja, hogy a kozmosz rádióhullámai után "hallgatózzon”, így közelebb vigye a kutatókat a világegyetem eredetéhez. A rádióhullámok ugyanis egyedülálló adatokat szolgáltatnak a kozmoszról, a gázokról, melyből kialakultak a csillagok, az egzotikus objektumokról, pulzárokról és kvazárokról. A hálózat sokkal gyorsabb a többi teleszkópnál, és mivel távolt van az ember által lakott településektől, így az interferencia zavaró hatásai is elhanyagolhatóak.

A tervezett vizsgálatok között elsőként szerepel a kétmillárd fényéven belül lévő összes galaxis összeírása, mely segíthet a Tejút kialakulásának megfejtésében. Egy másik kiemelt kutatási projekt a pedig fekete lyukakat célozza.

Az ASKAP a nagyobb Négyzetkilométeres Hálózat (SKA) részét képezi, melynek konstrukcióját 2016-ban kezdik meg. Ausztrália ennek égisze alatt további 60 antennát ad majd a projekthez. Az SKA a világ legnagyobb rádióteleszkóp-projektje, mely Dél-Afrikában, Ausztráliában és Új-Zélandon kap majd helyet, célja az univerzumot érintő kulcsfontosságú kérdések megválaszolása.

Videó:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!