Tudomány

2016.07.02. 06:14

Azért dolgoznak együtt, hogy ne legyen megterhelő a hosszú ülőmunka a számítógép előtt

Kínában, a Ningbo Egyetemen járt dr. Fekete Gusztáv gépészmérnök oktató, a Savaria Műszaki Intézet Gépészeti Intézeti Tanszékének vezetője, hogy előkészítse kínai doktorandusz hallgatók érkezését.

Merklin Tímea

A kínai doktoranduszok biomechanikai kutatásokat folytatnak majd a Savaria Műszaki Intézetben, és itt Magyarországon doktorálnak dr. Fekete Gusztáv vezetése alatt.

Közösen megy a kutatás, itt Magyarországon számítógépes szimulációk (a mérnökibb rész), míg Kínában a kísérletek fognak történni. Itt is lesznek kísérletek, előreláthatólag a Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban alakítanak ki hozzá egy biomechanikai laboratóriumot.

A kínai doktoranduszok biomechanikai kutatásokat folytatnak majd dr. Fekete Gusztáv vezetése alatt

- Már elkészült egy videó a várható fejlesztésekről, a megrendelők az ottani intézetet (Human Movement Research Laboratory, Ningbo University) bízták meg, hogy monitor- és egyéb kijelzőkhöz készülő állványaikhoz biomechanikai kísérleteket hajtsanak végre, állapítsák meg a megfelelő magasságot, szöget, ami által kevésbé terheli az ember testét a hosszan tartó ülőmunka a gép előtt. Az ottani labor vezetője prof. Yaodong Gu.

Nagy szükség van a fejlesztésekre ezen a téren, mivel az ülőmunka, az ízületi-, hát- és derékfájdalmak összefonódnak. A rendszeres, hosszan tartó ülés következtében az izmok ugyanabban a helyzetben vannak, ezáltal egyoldalúan terhelődnek. A véráramlás így nehezített, a szövetek anyagcseréje pedig jelentősen romlik. Munka közben óránként tartsunk egy kis szünetet, álljunk fel, mozgassuk át tagjainkat, mozogjunk minél többet!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!