Tudomány

2015.08.08. 07:15

Hogyan tegyük tönkre számítógépünket az internet segítségével?

Az internet nagyon sokszor a barátunk, ám néha ellenséggé is válhat. Úgy gondolhatjuk, hogy a segítségével bármit meg tudunk javítani. Pedig a rengeteg információ közül nem tudhatjuk, melyik lehet hasznos számunkra, így több kárt tehetünk a számítógépben, mint amennyit spórolnánk a szerelővel.

Bajdó Bettina

Az egyik szombathelyi számítógépes kft. jogelődje 1986 óta működik, akkoriban még egy vállalt berkein belül minden városban volt egy ilyen üzlet, egységes áruval, egységes egyenruhával. Azokban az években, az otthonokban ritkán fordult elő számítógép, inkább nagyobb cégek, irodák vásárolták a gépeket.

- A régi gépek nem voltak túlságosan bonyolultak, aki egyszer megtanulta a programozásukat, az komoly programokat is tudott írni velük – mondja Palkó Sándor tulajdonos. – Emlékszem, hogy a megyei tanács személyi nyilvántartását is így készítettük el. Amikor pedig megjelentek a floppyk, azokra már komolyabb nyilvántartásokat is lehetett menteni. Sok mindent ki lehetett hozni az 1980-as évekbeli gépekből. Akkoriban még az emberek nem igazán tudták, hogy mire is használják a számítógépeket, a játékokon kívül nem sok mindent kezdtek velük. Amikor viszont a piacon megjelentek a komolyabb, nagyobb számítógépek, akkor a cégek ez irányba kezdtek el fejleszteni. 1986-ban pedig volt egy fordulat, amikor is a számítástechnika területén megtörtént a nyitás a lakosság felé.

Palkó Sándor évtizedek óta foglalkozik a számítógépek javításával. Ahogy az internet teret hódított, megjelentek otthon a magukat informatikusnak képzelő amatőr javítók. Néha sokkal több kárt tesznek a gépben, mint amennyi előtt volt. A legjobb, ha a javítást szakemberre bízzuk, ők ugyanis értenek a probléma megoldásához. Akár pénzt is megtakaríthatunk. Fotó: Bajdó Bettina

Egyre jobb gépek jelentek meg a piacon, elődeiknél fejlettebb operációs rendszerrel és grafikus megoldásokkal. Aztán megérkezett az első Windows, mely megváltoztatott mindent. Az internet térhódítása pedig még napjainkban is tart.

- Manapság nagyon sokan informatikusnak készülnek – folytatja a vezető. – Sokan tanulnak programozni, és sokan foglalkoznak informatikával. Vannak olyanok is, akik csak úgy gondolják, hogy értenek ezekhez a dolgokhoz és otthon, saját maguk nekiállnak megszerelni egy számítógépet. Ebben az irányban is érzékelek egyfajta eltolódást az internet felé. Sokszor mondják, hogy a keresők a barátaink, ám néha ellenséggé is válhatnak. A hozzá nem értőknek ugyanis a beírt hibára több száz találatot is kiadhat a kereső, ebből pedig nehéz kiválasztani, hogy neki éppen melyik megoldásra van szüksége. Ehhez szakember kell.

Palkó Sándor hozzátette: processzorokat minden héten javítanak.

- Láttam érdekes dolgokat, amikor otthon az emberek nekiállnak megszerelni a gépet, mert azt gondolják, hogy ez egyszerű - mondja a szakember. - Pedig elég egy apró csavart ráejteni, s máris kész a probléma. Sokakat átvernek az interneten, olcsón árult termékekkel, amelyeket utána hiába hoznak be hozzánk, hogy építsük be a gépbe, nem tudunk velük mit kezdeni. Volt már olyan is, aki megvett egy áramkört, és simán rácsavarozta a vasra. Szerencséje volt, hogy csak a tápegységet csapta le.

Ahogy egykor az asztali számítógépekről áttértünk a laptopokra, most látszik némi eltolódás az okostelefonok és tabletek felé. Ám ez utóbbiakkal inkább a közösségi oldalakat látogatják, és levelezésre használják. Palkó Sándor szerint azok a tömegek, akik korábban játszottak a gépeken, most inkább az interneten keresik a szórakozás e módját

- A mobil kütyük olcsó változatainál számoljanak azzal, hogy azokat nem lehet javítani – hangsúlyozza Palkó Sándor. – A legtöbbször kijelzőtöréssel találkozunk. Főleg nyáron a gyerekek játszanak vele, otthagyják a fotelban, ráül valaki és ennyi elég is a törésnek. Vannak olyan tabletek, amelyeknek a kijelzője 80 ezer forintba kerül, erre még rájön a 20 ezer forintos javítási költség. De van olyan okostelefon is, melynek a kijelzője 50 ezer forint. Ráadásul töréshez nem jár garancia. Így tényleg érdemes meggondolni, hogy kinek és milyen célból vesszük.

A szakember szerint a gépekkel nem sokat törődünk. Víruskeresőkre nem költünk, pedig az ingyenes és a 30 napos verzióprogramok nem megbízhatók, lassítják a gépet. Vannak viszont online víruskereső programok, melyek hasznosak lehetnek. Főleg, hogy léteznek olyan vírusok, melyek kódolnak, vagyis átírják az összes fájlnevet. Majd küldenek egy információt, hogy hova kell befizetni a pénzt, hogy megkapjuk a visszaállító kulcsot. Ezek mind hazugságok, sajnos ilyen esetben nincs helyreállítási lehetőség.

- Mindent menteni kell, egy példány nem példány, szoktam mondani – emeli ki a szakember. – Egy memóriakártyát még meg lehet menteni, de egy nagy tárolót már nem. A laptopoknál alapprobléma, hogy túlmelegednek. Figyeljünk oda, hogy olyan tartót vegyünk, melyben ventilátor is van. Jó lenne, ha az usb-csatlakozókat csak kikapcsolt állapotban húznánk ki, erre nagyon kevesen figyelnek. Én azt szoktam ajánlani, hogy a legbiztosabb mentés az, ha kiírjuk az adatainkat dvd-re. Vagy, ami mostanában divatos, hogy úgynevezett felhőkbe mentjük a fontos dolgainkat. Én azt mondom, hogy a laptopok maximum öt, a számítógépek pedig hét évig működhetnek hibamentesen, utána maguktól is előjönnek a gondok. Ezért használt gépek vásárlásakor nagyon oda kell figyelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!