Tudomány

2012.04.20. 12:52

Nyugdíjba vonult a Discovery űrsikló (videó)

Három évtizedes szolgálat után nyugdíjba ment a NASA legtöbbet repült űrsiklója a Discovery.

Egy speciális Boeing 747-es a hátán szállította a Discoveryt a washingtoni Smithsonian múzeumba.

A Discovery az űrsiklóflotta egyik legismertebb tagja volt, több sikeres küldetés mellett a nevéhez fűződik a Hubble-űrteleszkóp pályára állítása is. A különlegesen kiképzett Jumbo és nem mindennapi rakománya plusz egy kört is tett Washington légterében, hogy minél többen láthassák a mutatvány.

A Smithonian Intézet űrgyűjteményének része lett a Discovery

Megérkezett a Discovery a Smithonian Intézetbe, ahol számos űrhajós és több ezer látogató amerikai zászlókkal üdvözölte az immár véglegesen kiállítási tárggyá vált űrrepülőgépet.

Valerie Neal kurátor elmondta, hogy úgy állítják ki a Discoveryt, mintha éppen földet érés után lenne, zárt ajtókkal. A látogatók többségének vágya, hogy belülről is sétálhasson az űrrepülőben, ám erre a kurátor elmondása szerint nem lesz lehetőség, mert "műtárgyként és nem kiállítási kellékként" tekintenek rá.

360-fokos interaktív képekből létrehozta viszont a múzeum a Discovery fedélzetének virtuális belső terét, amelyet bárki kipróbálhat. A látogatóknak arra is lehetőségük lesz, hogy a parancsnoki szék virtuális másába beleüljenek és onnan fedezzék fel az űrrepülőgép belsejét.

A Discoveryt 1984-ben állították szolgálatba, 39 küldetésben vett részt és 240 millió kilométert tett meg, mielőtt tavaly márciusban végleg leállították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!