Tudomány

2012.03.12. 16:33

Vénusz és Jupiter ''kéz a kézben''

A két legfényesebb bolygó, a Vénusz és a Jupiter "kéz a kézben" halad ezen a héten - olvasható a BBC News hírei között, valamint a space.com űrkutatási hírportálon.

MTI

A páros nem sokkal napnyugta után tűnik fel az égbolt nyugati-délnyugati részén, a Vénusz fényessége körülbelül nyolcszor múlja felül a Jupiterét. Noha a valóságban óriási távolság választja el a két bolygót, néhány napon át az égbolton úgy tűnik majd, hogy csupán 3 fok a helyzetük közötti eltérés. Ily módon hat teliholdat lehetne "felsorakoztatni" a Vénusz és a Jupiter között.

 

 

Februárban a Hold is csatlakozott a bolygópároshoz, ez megismétlődik március végén: 26-án a Vénusz, a Jupiter és a holdsarló a Fiastyúk közelében mutatkoznak egymás társaságában.

Az év legnagyobb érdeklődéssel várt csillagászati eseménye a Vénusz átvonulása lesz a Nap előtt június elején. A jelenség kissé hasonlatos a Hold által kiváltott napfogyatkozáshoz; ilyesmire akkor kerül sor, amikor az égitest a Föld és központi csillagunk között halad el. A ritka jelenségre legközelebb százöt év múlva, 2117 decemberében, majd ezt követően 2125 decemberében kerül sor. Hatezer év alatt (Kr.e. 2000-től 4000-ig) 81 átvonulás volt/lesz. Az egyes átvonulások között rendre 8 év, majd 121,5 év, újból 8 év, végül 105,5 év telik el. Ezután a ciklus kezdődik elölről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!