Utazó

2008.04.23. 07:40

A rügyfakadást ünneplik

Április 24-e Szent György-nap. Európában a tavasz kezdetének napja, Kőszegen, hazánk egyik legszebb történelmi kisvárosában pedig a világon egyedülálló Szőlő Jövésnek Könyve ünnepe. Ezen a napon hajnalban kimennek a kőszegi gazdák a város határában lévő szőlőültetvényekbe.

PLT

Friss hajtásokat vágnak, s azokat díszes, zenés menet kíséretében bemutatják a polgármesternek. Azután a Jurisics-vár lovagtermében nagy médiaérdeklődés közepette egy kódexszerű könyvbe, a Szőlő Jövésnek Könyvébe berajzolják azokat. Így lesz ez most csütörtökön, Szent Györgykor is Kőszegen. Immár 268 esztendeje ünneplik a szőlő rügyfakadását a határ menti városkában, amely gyönyörű műemlékeivel az ország egyik legszebb települése. Mára meghatározó idegenforgalmi eseménnyé lett a településen ez a boros ünnep. Az idén április 17-én kezdődött, s május 4-ig tart a hozzá kapcsolódó rendezvénysorozat. Soha nem volt még ilyen hosszú és gazdag a programkínálat. 

Fotópályázatot írtak ki a Szőlő jövéstől a borospincéig címmel, az alkotásokból kiállítás nyílt, Vas megyei borversenyt és borbemutatót rendeztek, néptáncosok parádés tavaszköszöntő produkciójában lehetett gyönyörködni, s voltak, akik nagyszabású buszos bortúra részesei is lehettek már. Április 24-én, az ünnep napján az első rendezvény a hálát fejezi ki: Szövényi István és Bechtold István sírját koszorúzzák meg a kőszegiek. Ők, a város díszpolgárai voltak azok, akik sokat tettek azért, hogy a hagyomány ne szakadjon meg a szocializmus időszakában sem. 

Azután negyed 10-kor elindul a zenés menet. Körbeviszik a városka utcáin a szőlőhajtásokat, majd a városháza előtt bemutatják azokat a város polgármesterének. Ilyenkor mindig van zene, tánc, egy kis koccintás, s néhány év óta új borhölgyek humoros avatása is. A Jurisics-vár lovagtermében fél 11-kor kezdődik a szőlőhajtások bejegyzése a Szőlő Jövésnek Könyvébe. Az idén Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke mond köszöntőt, s ekkor hirdetik majd ki a megyei borverseny eredményeit is.  

A mostani Szent György-nap két különlegességet is kínál. Az egyik, hogy az Olasz Borakadémiával folytatott kutatás eredményeiről most hallhatunk először. Tavaly a városba érkezett 43 tagú olasz borakadémiai küldöttség felismerte a Szőlő Jövésnek Könyve jelentőségét, és 5000 eurós pályázatot írt ki magyar szakembereknek, hogy olaszokkal karöltve készítsenek tudományos ismertetést a könyvről. Például az abban fellelhető, klímaváltozást jelző meteorológiai üzenetekről. Erről Antonio Calo professzor, a borakadémia elnöke és Huber László polgármester megállapodást írt alá tavaly. 

A másik ínyencség: konferenciát rendeznek a tájegység jellegzetes boráról, a kékfrankosról. A budapesti Corvinus Egyetem, az evangélikus mezőgazdasági szakközépiskola és a Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezete rendezésében, kiváló előadókkal, csütörtökön délután 3 órakor kezdődik ez a szakközépiskola dísztermében. Ezen a szőlőkutatás legújabb eredményeiről hallhatnak az érdeklődők.  

Ugyancsak újdonság, hogy Kőszeg és környéke, az Írott-kő Ereje Leader Térség kézműves-bemutatót és vásárt rendez ezen a napon a Jurisics téren. Másnap délután ötödször hallhatjuk a Szent György-napi énekkari találkozó kórusait Kőszegen, április 26-án 18 órától különleges élményként a japán zenét játszó Ataru Ütősegyüttes koncertje csendül fel a Jurisics-várban. Május 2-án Nyitott pincék túrát indítanak. A pincelátogatáson pincénként két-két bort kóstolhatnak meg a turisták kitűnő borkorcsolyákkal. Bacchus e nagyszabású kőszegi ünnepén egy biztosan nem történik meg senkivel: torok szárazon nem marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!