Utazó

2009.03.25. 09:13

Deákkal a György-vonalon

Kehidakustány turizmusát és egyben a zalai település jövőjét a fürdője alapozta meg, ma már szinte minden az idegenforgalomra épül a köz-ségben. A fejlődés nem állt meg, a törekvések középpontjában az áll, hogy a vendégek számára minél több látnivalót és programot kínáljanak.

PLT

Mindebben nincs hiány, ha valaki elindul, hogy körbejárja a települést, bizony sok természeti és épített értéket vehet szemügyre. A szándék egyértelmű, szeretnék, hogy Kehidakustány őrizze történelmi és fekvéséből eredő hagyományait, s megtartsa falusi létének értékeit. Azt szeretnék elérni, hogy a vendégek a fürdőzésen túl más szervezett programokon is részt vehessenek. A tárház bőséges, a turistáknak lehetőségük nyílik például borkóstolásra, sétakocsikázásra, lovaglásra, természetjárásra, kerékpározásra, de a horgászok és vadászok is megtalálják a helyüket. 

A fürdőzés, valamint a hobbi mellett jócskán akadnak helyek, látnivalók a településen, amelyeket amolyan kötelező jelleggel fel kell keresni. A sorban az első kétségtelenül a Deák-kúria, amelyet a 18. század végén a Hertelendy család építtetett, s örökség folytán jutott a Deák család birtokába. A haza bölcse hosszabb ideig, 1854-ig élt az épületben. A kúria néhány évtizede egy ideig múzeumként üzemelt, majd annak megszűnte után hosszú esztendőkön át pusztult az épület. Méltatlan hányattatásának az elmúlt években lett vége, amikor is rekonstruálták a házat, s abban emlékkiállítás nyílt, a korabeli hagyatékokkal, használati eszközökkel felidézve Deák életét, munkásságát. 

Hamarosan újabb állomásához érkezik a hagyaték: az egykor iskolaként üzemelő szomszédos épületben bentlakásos nemzetközi jogásztovábbképző központot alakítanak ki. Deák Ferencnél maradva, meg kell jegyezni, hogy a kehidai temetőben található a család 13. században épült, román stílusú kápolnája.

Érdemes felkeresni a Deák-kutat, amelyhez csodálatos fák között vezet az út. Az emlékezések szerint ez az a hely, ahol a haza bölcse gyakran és szívesen pihent meg. A hatalmas völgyben megbúvó forrás nemrég különösen híressé vált. Akár a természet templomának is nevezhetnénk a helyet, az atmoszférája különleges, ezt a mérések szerint a Szent György-vonal is okozhatja. A Kehidakustányi Vendégváró Egyesület energetikai méréseket végeztetett az Öreghegy, valamint az almásközi erdő és legelő között lévő horhosban. A vizsgálatok igazolták a feltevést, a vízmosásban, a Deák-kút mellett 180 centiméter széles sávban Szent György-vonalat találtak.
A leírások szerint nagyon régóta ismert, gyógyító, energetizáló sugárzás, amely a közérzetet nagymértékben javítja, a legyengült szervezet energiáit beindítja, az immunrendszer tartalékait aktivizálja. A sugárzónában jó tartózkodni, megnyugtatja a lelket, pihenteti a testet, az egészségügyi problémákkal küzdő személyeknél beindítja az öngyógyítás folyamatát. A Szent György-vonalat egyelőre egyébként csak ideiglenesen jelölték ki, hamarosan azonban megtisztítják, s elérhetővé teszik a sávot.

Azt a törekvést, hogy a Deák-kút környéke biztosan egyfajta turisztikai központ legyen, bizonyára elősegíti majd, hogy a közelében kápolna épül. Építtetője azt mondja, nyáron szentelik fel, Szent László emlékére. Nem messze a kápolnától vendégváró központ is készül. S ha már a templomoknál tartunk, ki kell térni a többi kehidakustányi szent épületre is. 

A falu barokk templomát a Hertelendy család építtette 1747-ben, oltára Ausztriából érkezett. A felújítás alatt lévő épület megkapóan szép. Romjaiban is csodálatos a török háborúskodás idején elpusztult, a Zala árterében lévő Árpád-kori romtemplom, amelynek oromfala igazi kincsként még ma is felfedezhető a folyóparti erdőben. A téglaépület egyszerűségében, önmagában szép, a tervek között szerepel a megmentése, s környezetében turistapihenő kialakítása. Az információk szerint annak idején éppen a Szent György-vonal miatt építették a Zala árterébe. A kustányi falurészben majdnem kétszáz esztendős, működőképes harangtorony áll.

A Zala a kezdetektől meghatározta a település létét, életét. A folyó mentén régen több vízimalom működött, közülük ma már csak egy 19. századi épület látható felújítva, magántulajdonban. A víz ma is az egyik legfontosabb tényező Kehidakustányban, igaz, nem olyan értelemben, mint régen. A termálfürdő kétségtelenül erős alapot biztosít a településnek. A mintegy kétezer-hatszáz négyzetméternyi vízfelülettel, él- ményelemekkel megépült KehidaTermál felnőttek és gyermekek számára egyaránt számos szolgáltatást kínál, wellnesstől az egészségügyi kezelésekig. A kalcium-magnézium-karbonátos, radont nem tartalmazó kénes gyógyvíz elsősorban a mozgásszervi, idegrendszeri és nőgyógyászati problémák kezelésére alkalmas. Ugyanakkor jót tesz a baleseti rehabilitációnak, gyorsítja a sérülések, törések gyógyulási folyamatát. 

A fürdőkomplexum megnyitását követően gyors fejlődésnek indult a Zalaszentgrót és Zalacsány között elterülő település, neve hamar ismertté vált, nemcsak hazánkban, hanem külföldön is. A beruházások nem fejeződtek be, a turizmusban a nehézségek ellenére sokan látnak lehetőséget. A termálfürdő bejáratánál például bajai beruházó cégnek köszönhetően Club Kehida néven aparthotel épül. A fejlesztések azonban nem csupán a fürdőhöz közeli területeket célozzák, épültek panziók mindkét településrészen, s már elkészültek a tervei egy üzletcentrumnak is, ami a polgármesteri hivatallal szemben kap helyet. Mindez a turistákat és a települést egyaránt szolgálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!