Utazó

2009.05.07. 08:53

Barangolás Móricz földjén

Nemzetközi molnártalálkozóra invitáljuk az érdeklődőket Túristvándiba, Móricz Zsigmond és Kölcsey Ferenc földjére, ahol a kis folyócska még ma is ezernyi meglepetést tartogat a természet tisztelőinek.

PLT

Az Erdőhát egyik legszebb része,  Szabolcs-Szatmár-Bereg megye szatmári tájegységének  egyik éke a Túr folyó partján álló település, Istvándi. A Túr kilencvenkilenc kanyarával tizenhat kilométer hosszan öleli magához, többek között száztíz éve ezért is csatolták nevét a községéhez, no meg hogy a sokféle Istvánditól elkülönüljenek az ott lakók. A magyar történetet legendáikban ma is híven őrzik: a Rókadűlő tölgymatuzsálemekkel és hagyásfákkal benőtt teréről azt tartják, a tatár betörés során elesett magyar és tatár harcosok tömegsírját rejti. Mások esküsznek rá, hogy a tölgyek egykori kuruc vitézek kopjafái.

A legendák szépen szólnak, az viszont kétségtelen tény, hogy a szomszédos községben, Szatmárcsekén - Kölcsey Ferenc szülőföldjén - a kopjafás temetőnek csodájára járnak egész Európából. Az is tény, hogy a pannonhalmi levéltár szerint 1315-ben már a Kölcsey család birtoka volt, innentől többnyire a Kölcsey és a Kende családok voltak a földesurai, de 1512-ben már a Perényieknek is volt benne részük. A Perényi család birtokrésze a 19. századra is megmaradt, majd eladták gróf  Károlyi Józsefnek.

A község és környéke természeti értékekben rendkívül gazdag. A Szatmár-beregi Tájvédelmi Körzethez tartozik külterületének kilencven százaléka, nagyrész mocsarak és ecsetpázsitos rétek. Olyan ritka növények találhatók itt, mint a tündérrózsa, a réti füzény, a sárga nőszirom. A Túr folyó partját értékes, védett fasorok övezik. Az erdőterületek nagy részét tölgyesek, kisebb részét akácosok, valamint keménylombú fák borítják. A Túrban csuka, harcsa, ponty, márna, kecsege, dévérkeszeg és egyéb halfaj él. Nem véletlen, hogy a horgászok igazi paradicsomként emlegetik. A barátságos környéken azért nem árt vigyázni, állítólag oly ritka állatok is megtalálhatóak errefelé, mint a keresztes vipera.

A folyó nemcsak élelmet kínált az itt élőknek, hanem megélhetést. Egykoron a Kistúron harminckét vízimalom működött, ma már csak egy, amely Európa egyik leghíresebb malma. Már 1315-ben a levéltári anyagok is megemlítik létezését, de a jelenleg is működőképes malom ősét a Mária Terézia korából való 1752-es levéltári anyagokhoz kötik.

A vízimalom népi stílusban épült, alulcsapós, három hajtókerekes épület. Az épület belsejét tizenegy ablak világítja meg. Kívülről három erkély díszíti, amelyekről csodálatos kilátásra van lehetőség a környékre és a folyócskára. Teteje fazsindellyel fedett, amelyet két torony őriz. Az épület déli oldalára szerelték a kerekeket. A víziláda és a duzzasztó zsilip a malom lelkei. 1927-ben Ganz hengerszékeket szereltek fel, amelyek beiktatásával a gabona őrlése könnyebbé vált, annak minősége ugrásszerűen megjavult. 

A régi molnárok munkáját, életmódját és a velük kapcsolatos gasztronómiai érdekességeket idézi fel a minden év májusában (idén május 15-től) megrendezett nemzetközi molnártalálkozó. A találkozó egyben verseny is: a molnárcsapatok öltözetét, bemutatkozásuk ötletességét és az általuk elkészített ételeket, valamint az erőpróbáló ügyességi versenyen elért eredményeket független zsűri és a közönség értékeli. A nemzetközi molnártalálkozó hagyományápoló rendezvény, célja, hogy Európa minél több országából összegyűjtsék azokat a molnárokat, akik még ismerik a régi malmok működését, őrlési technikáját. Továbbá bemutassák azokat az embereket, akik hagyományőrzéssel és hagyományápolással foglalkoznak.

Az Életmódfesztivál a találkozó kiegészítő rendezvénye. A figyelmet az egészséges életmódra és étkezésre felhívó eseményen előadásokat hallgathatnak és termékeket kóstolhatnak meg az érdeklődők. Természetesen nem maradhat el a mulatság, az esti táncház sem.

Szusszanás- és pihenésképp érdemes fölkeresni a református templomot. A népi építészet eme remeke a 15. században, gótikus stílusban épült. Csakúgy, mint a környék szent helyeinek, ennek a mennyezete is fából készült, fakazettáin gyönyörű festett motívumokkal. Fakarzatát a 19. század elején ácsolták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!