Utazó

2009.05.07. 08:24

Ellentétek vonzásában

A felhőkarcolók árnyékában gyönyörű park. Az ókori egyiptomi szentély fölé betonmonstrumok magasodnak. A királyi palota vakítóan hófehér épülete tövében a meccsre igyekvő szurkolók énekelnek. Ezt az eklektikus pillanatképet csak Madridban csíphetjük el.

PLT

Madrid mezőváros még most is. Pedig a spanyol fővárosban lüktet a nagyvárosi élet: haute couture kreációk a kifutón, üvegpalotákból kilépő elegáns üzletemberek mobillal a kezükben, nívós koncertek a műemlék palotákban. A tüntetések mindennaposak, mégsem zavaróak. A tengernyi nemzetiséget befogadó városban lüktet az élet.
A magyar turista hiányolja a tengerpartot, pedig Madrid ennél jóval többet nyújt. A pompás szökőkutak, medencék és csatornák, a hatalmas, zöldellő, buja fák gyakran kitakarnak egy-egy nevezetességet a fotókról. A reggeli, álmos órák és a délutáni szieszta kivételével szinte mellbe vág a helyiek túláradó életöröme és energikussága. A tereken fiatalok beszélgetnek, és tippeket adnak a sakkozó öreguraknak, éjjel kettőkor pedig még tömött sorok állnak a hangulatos családi vendéglők és bárok előtt.

A Puerta del Sol a város szíve: tíz utca fut itt össze, a tér a sűrű és rendkívül jól kiépített metróhálózat egyik legfontosabb csomópontja. A híres mackószobor előtt egy csapat turista fényképezkedik. Az epret eszegető medve a város immunitásának jelképe: a növény termése állítólag gyógyítja a pestist, amely Madridot jó levegője miatt elkerülte. A Sol felett uralkodó óriási Tío Pepe neonreklám az első volt az országban, és bár nem madridi bort népszerűsít, kultúrtörténeti jelentősége miatt megkegyelmeztek neki a város vezetői. A tértől pár lépés csak a Plaza Mayor, az egykori főtér. A patio minden oldalról zárt, egységes homlokzatok kötik össze a kecses tornyokat. Itt zajlottak a bikaviadalok, az eretnekégetések, lefejezések és a szentté avatások. Ma már csak békés turisták üldögélnek a kávéházak és éttermek freskókkal díszített árkádjai alatt.

A spanyolok rendkívül vallásosak: minden utcán szebbnél szebb, restaurált és friss virágokkal ékesített templomra bukkanunk, amelyek egész nap nyitva állnak az imára betérő hívek előtt. Madrid főtemploma, az Almudenai Miasszonyunk-székesegyház felé haladva egy pillantást vethetünk a 130 méter hosszú, város felett átívelő viaduktra. A gigantikus méretekkel rendelkező klasszicista-neogótikus templom mellett áll a királyi palota fenséges épülete. Bár az épület maga is látogatható, többen választják inkább a mögötte elterülő üde kerteket egy délutáni sétára. Amerre a szem ellát, zöld a város, a tágas terek, széles utak cseppet sem emlékeztetnek egy nyüzsgő világvárosra. A forgalmat egyébként a belvárosból alul- és felüljárókon át gondosan kivezették.

A palotától egy sugárút vezet Madrid első, igazi felhőkarcolójáig. A 124 méter magas toronyház mellett áll több mint háromezer ablakával és négyezer ajtajával Spanyolország épülete, amelyet Franco építtetett az ország felemelkedését bizonyítva. A leghíresebb azonban az új negyedben épült KIO-torony, amely két, egymás felé dőlő iker-felhőkarcoló: a huszonhét emeletes épületek dőlésszöge tizenöt fokos.

Kis sétával újabb történelmi korba csöppenünk: a Debod-templom egy igazi ókori egyiptomi szentély  Madrid kellős közepén. Az eredetileg Asszuán mellett álló épületegyüttest Egyiptom hálája jeléül ajándékozta 1968-ban Spanyolországnak, amiért segített az Abu Szimbel-i műemlékek megóvásában.
Ha Madridban járunk, ne hagyjuk ki a drótkötélpályát: a hatszemélyes fülkékből madártávlatból látjuk a várost. Negyven méterrel a föld felett két és fél kilométeren keresztül. Ezután térjünk be a Florida negyed Szent Antal-templomába, a festőóriás Goya sírjához. Az egyhajós templomocska freskóit a művész készítette 1798-ban. A festészet rajongóinak kötelező a 8000 alkotást őrző Prado, illetve a Guernicát is  bemutató Reina Sofia múzeum, ahol Picasso, Dalí és Miró munkásságát követhetjük nyomon.

Ha már Madridban járunk, váltsunk jegyet egy bajnoki meccsre. A királyi gárda csapatán kívül más klubokkal is büszkélkedhet a főváros: az Atlético Madrid és a Getafe is az első osztályban, a Ligában szerepel. A Kübelé-kútnál ünneplő Real-drukkerek szívesen elkísérnek az 1947-ben megnyitott Santiago Bernabéuig, ahol a földbe süllyesztett játéktéren, a felhőkarcoló tövében melegítenek a csapatok. A múzeumban tengernyi Puskás-relikvia között büszkén ismételgethetjük a lelkes helyieknek, hogy mi is magyarok vagyunk. Puskás szeretete még mindig nagyon erős a spanyol fővárosban. Érdemes jó előre jegyet váltani, ugyanis hamar elfogynak, a stadion előtti jegyüzérek pedig borsos árat kérnek a jobb helyekért.

Ha marad időnk, látogassuk meg a Madrid mellett található Elesettek völgyét vagy az Escorialt. Ha pedig csak egy délutánunk marad, érdemes bekukkantanunk a belvárosi üzletekbe. Madrid olcsó város. Márkás és minőségi cipőkhöz és ruhákhoz juthatunk mindössze néhány euróért. Az élelmiszer nem sokkal drágább, mint nálunk, sőt, a helyi, tradicionális termékek, mint például a chorizo, a jamón vagy a sangría jóval kevesebbe kerül. Nassoljunk churrost (forró csokis fánkocskák) vagy kóstoljuk meg az ibolyaszínű és alakú cukorkát, este pedig keressük fel a legközelebbi családi vendéglőt, ahol házi ételekkel kényeztetik vendégeiket a temperamentumos spanyol nagymamák.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!