Utazó

2010.04.28. 10:08

Kalandozás Szatmárban

Szatmár, Szatmár... Nyakas kurucok fészke, megalkuvásra képtelen "tyukodi pajtások" földje. A magyar történelem megannyi fontos állomása, személyisége és történése vonzza oda a turistát, akit még így - némileg felkészülten - is megérintenek a lépten-nyomon múltidézésre intő apró települések fazsindelyes templomai.

PLT

A látnivalók mellett az őszinte vendégszeretet is meglepi és magával ragadja a múlt előtt tisztelgő vendéget, hogy aztán hamar feloldódjon a fesztiválok, programok kavalkádjában.

Ha valaki szatmári körútra vállalkozik, Nyíregyházától a 41-es főúton Mátészalkát találja meg a leggyorsabban. Egy kis "alapvetésért" érdemes benéznünk a Szatmári Múzeumba, amely a tájegység helytörténetét és néprajzát tárja elénk. Itt láthatjuk Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb szekérmúzeumát is, ahol a hintók és kocsik mellett a kocsigyártáshoz kapcsolódó mesterségeket is megismerhetjük. Továbbhaladva, Tunyogmatolcsnál Petőfi Sándor Falu végén kurta kocsma című versének felidézésével adózunk a költő emléke előtt - ugyanis itt, a Szamos partján kapta el az ihlet.

Csak egy ugrás innen Penyige, ahol néhány évvel ezelőtt múzeumot alapítottak Szatmár "címernövénye", a szilva és a belőle készült lekvár tiszteletére. A több mint százéves parasztházban berendezett Lekváriumban egyebek között megtudhatjuk, hogy a "penyigei" vagy "nemtudom" szilva első ránézésre teljesen jelentéktelen, gyakorlatilag vadon termő, a kertekben is gondozást alig igénylő, hamvaskék héjú, sárga húsú, apró gyümölcs.

Az igazi szilvalekvár cukor hozzáadása nélkül, hatalmas üstben sok-sok órán át kevergetve-kavargatva készül. A sűrű, sötét színű lekvár már-már kocsikenőcsre emlékeztet, de csak küllemre, az íze fenséges! Nemcsak kenyérre kenve és édességekhez kiváló, hanem például tepertős lepényhez, pogácsához is. Már most érdemes augusztus végére bejegyezni a naptárba, hogy ki ne hagyjuk a szatmárcsekei szilvafőző fesztivált, ahol a csapatok 24 órán át rotyogtatják az ízletes cseme-gét, színes programokkal körítve.

Addig is folytassuk utunkat, például Fülesden, Kölcsén és Sonkádon, ahol gyönyörű református templomok késztetnek megállásra. A kölcsei templom mellett fazsindelyes régi harangláb is emelkedik. A 15-16. század fordulóján épült sonkádi templom különösen díszes kazettás famennyezetét és faragott bútorzatát csodáljuk meg,  hozzáértő felújítását 1999-ben Europa Nostra-díjjal ismerték el.

Tiszabecsnél egész biztosan találkozunk evezősökkel, hiszen a falu a Tisza-túrák "klasszikus" kiinduló állomása. A kenus, kajakos kirándulók számára valóságos paradicsom a vidék. A Túr és az Öreg-Túr vadregényes, kanyargós vizei kezdők számára is biztonságosan járhatók, a Tisza aranyló homokpadjain pedig  nyáridőben fantasztikus élmény a strandolás.

A Tisza mentén haladva jutunk el Milotáig, amely a dió hazája. Tiszacsécsén Móricz Zsigmond (átépített) szülőházát látogatjuk meg, az udvaron az íróval is találkozunk, szobor formájában. Tiszakóród a nagybukó gátjáról nevezetes, ahová egy gyönyörű diófás ligeten át ereszkedhetünk le. Szatmárcseke európai szinten jegyzett látnivalója a csónakos fejfás temető, a tölgyfából faragott hatszáz, kopjafás sírjel - ezek ölelésében nyugszik Kölcsey Ferenc, a magyar Himnusz írója.

A Szatmárhoz közvetlenül kapcsolódó beregi részek is megérdemelnek egy kitérőt. Tákos református templomát "mezítlábas Notre-Dame" néven is emlegetik, festett kazettás gyönyörű famennyezete a 18. századból való. A faluban a 2001-es tiszai árvíz hatalmas pusztítást végzett, az újjáépített házak harmonikusan illeszkednek a régi portákhoz. A falu nevezetes a népművészetéről is, a takaros házak előtt több helyen is árulnak beregi keresztszemes kézimunkákat.

Alig két kilométerre innét éli mindennapjait Csaroda. A 13. század második felében épült templomának belső falát bizánci jellegű falfreskók díszítik. Középkori művészetünk egyedülálló emlékeinek, a mosolygó szenteknek és az apostoloknak messze földről csodájára járnak a népek - mi is hasonlóképpen!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!