Utazó

2010.06.16. 07:41

Sárospataki időutazás

A műemlékekben gazdag Sárospatak hazánk egyik gyöngyszeme. A kulturális és idegenforgalmi központ a festői szépségű Zempléni-hegység lábánál, a Bodrog folyó partján fekszik. Még középiskolásként jártam a városban, most felelevenítettem az akkori élményeimet. Igazi történelmi időutazáson vettem részt.

PLT

Sárospatak évszázados történelme és hangulata miatt kihagyhatatlan turistacélpont. Ötvenhat látnivaló, nevezetesség csábítja az utazás szerelmeseit a mindössze 13 ezer lakosú kisvárosba. Tizenhat szobrot állítottak hírességekről, az ide kötődő neves emberekről a parkokban, utcákon. Sárospatak mai városképére rányomja bélyegét Makovecz Imre munkássága, az építész tervezte a művelődési házat, az Árpád Vezér Gimnáziumot és a helyi termálfürdőt. Emellett a fő látnivalók az iskolaváros hihetetlenül gazdag múltjában keresendők. Patakot - mint a klasszikus műveltség fellegvárát - Bodrog-parti Athénnek nevezték egykoron, de emlegették a múzsák székhelyeként is. A magyar történelemben, oktatásban, kultúrában betöltött szerepének fényében rászolgált erre a névre.

A műemlékek sorából kiemelkedik a Református Kollégium, amely a várost nemzedékekre fontos kulturális centrummá tette. A legendás intézményt 1531-ben alapították, s a 16. század közepétől az oktatás egyik legerősebb hazai bástyája volt. 1650-től négy évig itt tanított a haladó szellemű cseh Comenius. A korábban protestáns főnemesi családok támogatását élvező, lassan ötszáz éves kollégiumban a magyar irodalom és közélet számos kiválósága tanult. Pataki diák volt Bessenyei György, Csokonai Vitéz Mihály, Egressy Béni, Gárdonyi Géza, Kazinczy Ferenc, Kossuth Lajos, Móricz Zsigmond, Mészöly Dezső, Szemere Bertalan és Tompa Mihály.

A kollégiumban alsó-, közép- és felsőfokú oktatás épült egymásra, Patakon a teológiai oktatás mellett a bölcsészet és a jog, majd a pedagógia és a gyakorlati képzés kapott hangsúlyt. A klasszicista fő-épületet a 19. század elején építették. A csodálatos szépségű könyvtárteremben csaknem kétezer kötetet, jórészt díszes pergamenkötésű, iparművészeti remekműveket őriznek. Látható a hatvanévnyi orosz "hadifogság" után 2006-ban hazánknak visszaszolgáltatott könyvritkaságok közül például Hartmann Schedel 1493-as világkrónikája, a Cronicarum Libri. Megcsodálható az 1500-as évek végén nyomtatott, felbecsülhetetlen értékű Károli-féle Biblia. A Vizsolyban készült Bibliából a világon ötven példány maradt fenn.

Annak idején hét láda könyvet kaptunk vissza, közte volt egy kódex, 22 ősnyomtatvány, számos könyvritkaság és kézirat. Unikum Balassi Bálint vallásos elmélkedése 1572-ből. A 146 értékes kötetből és dokumentumból huszonötöt Pápán, a református kollégiumban állítottak ki ideiglenesen négy esztendeje.

Sárospatak neve és a reformáció összeforrt, de korábban a város katolikus szentet adott az országnak: II. Endre király lánya, Árpád-házi Szent Erzsébet 1207-ben itt született. A róla elnevezett téren látható szoborcsoport annak is emléket állít, hogy a Türingiába férjhez adott Erzsébet lóháton többször megtette a Sárospatak és Wartburg vára közötti sok száz kilométeres utat. Ne hagyjuk ki a néznivalók közül az 1400-as évek végén épített római katolikus csarnoktemplomot és a Szent Erzsébet-házat.

A magyar történelemben kiemelkedő szerepet játszott Rákóczi család és Sárospatak egymástól elválaszthatatlanok. A famíliának jeles tagjai születtek, nevelkedtek, házasodtak a vár falai között, itt tartották az utolsó országgyűlést a Rákóczi-szabadságharc idején, elbukása után pedig innen indult száműzetésbe a nagyságos fejedelem. Hazánk legértékesebb várkastélyainak egyike a város központjában található Rákóczi-vár.

Az erődöt évszázadokon keresztül építették, bővítették, fénykorát a 17. században élte. Lorántffy Zsuzsanna 1616-ban kötött házasságot I. Rákóczi György későbbi erdélyi fejedelemmel, Patak az ő hozományaként lett Rákóczi-birtok. Nevezetes a rózsadíszítésű, Sub Rosa nevű kerek erkélyszobácska, ahol a Wesselényi-összeesküvés tagjai szervezkedtek. A történelem különös fintora, hogy 1875-től a Windischgratz-család volt a vár tulajdonosa.
A Bodrog partjáig lenyúló parkban álló vár fő nevezetessége a legszebb építészettörténeti emlékeink közé sorolt Lorántffy-lodzsa. Hihetetlenül gazdag kiállítás mutatja be tucatnyi termen keresztül a Rákóczi család és a szabadságharc történetét.

Sárospatak Zemplén és Hegyalja hagyományos kulturális és idegenforgalmi központja. A várost nemcsak természeti adottságai, műemléki gazdagsága teszik vonzóvá, hanem programjai is. Havonta gondoskodnak szórakoznivalóról. Kiemelkedők a komolyzenei koncertek, a Szent Erzsébet-ünnep, a nemzetközi bábfesztivál, a dixieland- és bluesfesztivál, valamint az őszi szüreti és bornapok.

Ezek is érdekelhetik