Utazó

2012.01.31. 22:28

Petropolisz – az előkelő nyaralóhely

A nagy meleg elől a rióiak Petropoliszba, a hegyek között lévő városba húzódnak fel pihenni.

Győrffy István

A legalább nyolcszáz méter magasan lévő, hegyek közé ékelődő település klímája kitűnő, a forró nyárban is kissé hűvösebb levegőjű. Petropolisz igen fiatal város, alapítása az ezernyolcszázas évek első felére esik. Útközben, már egészen közel a városhoz, megálltunk egy vendéglátóhelyen, ami éppen úgy nézett ki, mint amilyeneket Németországban látni, az épület külső falai közé, faszerkezeteket is építettek. Mindez nem volt véletlen, hiszen, mint megtudtuk, ezt itt is németek építették.

A várost I.Pedró alapította, s a német császárné Leopoldina hívott ide német, illetve tiroli telepeseket. Az ő keze munkájuk, kultúrájuk kitörölhetetlen nyomot hagyott a már több mint háromszáz ezer lakosú Petropoliszban. Itt építették fel a császárok a nyári palotájukat, ami most múzeum, s benne minden úgy maradt meg, ahogy azt az uralkodók elhagyták. (Brazíliához kegyes volt a sors, itt nem dúltak nagy háborúk, s nem rabolták ki a győztesek az országot, nem rombolták le a történelmi épületeket.)

A császári palotában sajnos nem lehet fotózni, itt a látogatónak még a kézitáskáját is elveszik, s majd csak a látogatás után adják vissza. Pedig itt láthatók, mégpedig csodálatos állapotban az utolsó brazil császár, II. Pedro eredeti koronázási ruhái, a jogar és a drágakövekkel ékesített korona is.

Petropolisz
Fotó: Győrffy István, a videót szerkesztette és a zenéket válogatta: Urbanics Pál

A város másik híressége, a Kristálypalota, amit Eiffel irodája tervezett, s a párizsi Eiffel toronnyal együtt építettek meg. Az egyik téren látható egy másik igen híres ereklye, Santos Dumont repülőgépe, ő volt a brazil légi közlekedés úttörője. Vannak, akik azt mondják, valójában ez gép emelkedett először a levegőbe a világon. Petropoliszban lett öngyilkos Stefan Zweig világhírűosztrák író, akinek a műveit a nácik betiltották és nyilvánosan elégették. A Brazíliába emigrált író minden megbecsülést megkapott az országtól, de mégsem tudta elviselni a nácik diadalmas előnyomulását és véget vetett életének. Emlékét ma múzeum őrzi.

A komor emlékek után egy kis vidámság, sok színész, filmcsillag is megjelenik itt, hiszen, szinte futószalagon forgatják Petropolisz szép házaiban a híres szappanoperákat, itt készült az egész világot meghódító, Izaura című filmsorozat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!