Utazó

2012.06.06. 08:19

Ahol mindenki biciklizik

Kevés városa van Európának, amely olyan kedvelt lenne a fiatalok körében, mint Amszterdam. A holland főváros népszerűségének hátterében nyilván a liberális felfogás, a nagyfokú tolerancia áll, aminek köszönhetően a mai nemzedékek számára az emberi szabadság európai kultikus helyszínévé válhatott.

PLT

Amszterdamot tényleg érdemes turistaként felfedezni: néhány órás repülőúttal elérhető és akár egy hosszú hétvégére kiváló kikapcsolódást, különleges élményeket nyújt. Észak Velencéjének is szokták nevezni, mivel Amszterdam 207 négyzetkilométeres területének ötödrészét a kikötőmedencék, a csatornák és a folyók, főként a város névadója, az Amstel vízfelületei foglalják el. A város körútjait, sugárútjait 44 kilométer hosszúságú csatornák (grachtok) alkotják, amelyek körülbelül 100 szigetet ölelnek körül, ezeket pedig hidak kötik össze. A sok víz miatt a városra jellemző a cölöpökre való építkezés és a szűkösség, a jellegzetes belvárosi házak két-három emeletesek, rendkívül keskenyek, és persze gyönyörűek.

A városban autóval közlekedni őrültség, mindenki biciklivel jár, állítólag a 750 ezernyi lakosnak több mint 600 ezer bringája van. A turistáknak is ajánlott a biciklizés, a nagyszerűen kiépített bicikliutakon minden fontos helyre el lehet jutni.

Ha csak néhány napunk van, a látnivalókat megéri rangsorba állítani, mert mindent megnézni úgysem lesz időnk... Amszterdamban ugyanis rengeteg érdekesség található, templomok, piacok, paloták és több mint ötven múzeum. Mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelőt. Kezdjük a város központjában, a Dam téren, amely galambokkal, utcai előadóművészekkel a turisták fontos találkozóhelye. Itt található a Királyi Palota, érdemes végigjárni, gyönyörű. Mellette található a Nieuwe Kerk (Újtemplom), szemben pedig a Hotel Krasnapolsky előtti 22 méter magas szobor a II. világháború elesettjeinek állít emléket. Egyébként bármerre járunk, menjünk be az utunkba kerülő templomba - különösen szép például az Oude Kerk (Régi templom).

Jó időben megpihenhetünk valamelyik kávézó hangulatos teraszán, mielőtt bevetnénk magunkat a múzeumokba.

Jó tudni: ha Amszterdam-kártyát váltunk, a városban teljesen szabadon közlekedhetünk, beléphetünk a múzeumokba, és kapunk egy hajókázást is valamelyik csatornán.

Amszterdam pezsgő életéről leginkább a piacokon kaphatunk képet: felejthetetlen élmény az Albert Cuyp, amely Európa egyik leghíresebb és legforgalmasabb szabadtéri piaca. Több mint 300 standon a friss zöldségektől kezdve a ruhákon át a legelképesztőbb dolgokig minden kapható. A Waterloo téri piac kifejezetten a turistáknak szól, sok használt holmi, bőrkabát, szuvenír, könyv, lemez, lakberendezési tárgy között válogathatunk. A csúcs azonban a virágpiac, a holland tulipánok és egyéb virágcsodák formai és színkavalkádja igazi tobzódás a szépségekben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!