Utazó

2012.06.03. 11:22

Rómában valóban édes az élet

Róma - Békésen ücsörgő idős urak egy kávéház teraszán, túlzselézett hajú, vasalt ingű dzsigolók egy utcai lépcsőn. Ínycsiklandó illatok a levegőben. Aki szeretné megtapasztalni az igazi olasz dolce vitát, annak az olasz csizma szívébe, Rómába kell ellátogatnia.

Czank Lívia

Rómát nem lehet néhány nap alatt „letudni”, ezért célszerű mindenképpen meglátogatni a Trevi-kutat, melybe ha egy pénzérmét dobunk, még biztosan visszatérünk a városba. Mindenkinek a maga felelőssége, de én ajánlanék egy gasztronapot, amikor a nap legfontosabb momentumai az étkezések. Az olaszoktól ered ugyanis a legtöbb olyan ital és étel, melyet mi, magyarok is szívesen fogyasztunk itthon. Olaszföldön azonban az ízek igazi harmóniáját élvezhetjük, és teljesen más oldaláról is felfedezhetjük az italokat, ételeket.

Az olaszok szeretik a kávét csak úgy gyorsan felhörpinteni: erősen, feketén, mindenféle ízesítés nélkül. A kapucsínó viszont már – olaszos képzavarral szólva – egészen más tészta. Kábé egy órát illik rászánnunk egy hosszú tejeskávéra és mellé egy krémes süteményre.

Rómában inkább a tésztafélék, semmint a pizzák a kelendőbbek, a választék szinte felmérhetetlen. A gnocchi-, valamint a spagettifélék is kiválóak, és bár eleinte csupán kisebb adagnak tűnnek, az étkezés végén a desszert mégis igazi kihívás.

Tömegközlekedés: metró, elővárosi és belvárosi vasúthálózat, busz (a tömegközlekedési jegyek 1 euróba kerülnek)

A Szent Péter Bazilikába a belépő ingyenes. A kupola: csak lépcsőn (551 lépcső) 5 euró, lift + lépcső (320 lépcső) 7 euró

Vatikáni múzeumoK és a Sixtus-kápolna (egy jeggyel mind látogatható): 15 euró. 26 éven aluli diákok részére 8 euró, 6 éven aluliak számára ingyenes. Minden hónap utolsó vasárnapján és szeptember 27-én szintén nem kell fizetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!