Utazó

2012.09.19. 09:43

Formálódó zarándokutak

Évente több tízezren vállalkoznak a hazánkon átívelő zarándokútvonalak bejárásra, célba véve távolabbi országokat is. Mindez egyszerre vallási cselekedet és turisztikai látványosság.

Kozma Gábor

A Szombathelyen született Szent Mártonról elnevezett útvonal eddig fényesen bizonyította, hogy érdemes összekötni a zarándokutakkal járó meditációt, teljesítménypróbát a turisztikai jellegű fogyasztással. Ennek keretében, magyar-francia uniós együttműködés égisze alatt épült ki az útvonal Vas megyében, átszelve mind déli, mind nyugati és északi (Csehország) irányban falvakat, városokat. Hogy aztán a franciaországi Tours-ban, Márton püspök egykori székhelyén érjenek össze az utak. A több mint 3 ezer kilométeres útvonalat 3 éve adták át hivatalosan, akkor két egyetemista tette meg a távot gyalog és kerékpárral.Időközben Szombathelyen látogatóközpont nyílt a Szent Márton plébánián, valamint térképeket, a zarándokokat segítő és elismerő tágyakat helyeztek el a katolikus továbbképző intézetben. A város utcáin sűrűn fellelhetők a Szent Márton-ereklyék, így szobrok, márványlapok, eligazító táblák, történelmi ismertetők, római kori pihenőhelyek a parkokban. Toursban is hasonló a helyzet. A projekt egyik mindenese, Orbán Róbert több alkalommal is járt ott, francia kollégájával dolgozva a folytatáson. Mára él az útvonal, sokan zarándokolnak el városunkba, jönnek mindennap a buszok, mondta.

Mostanában egy újabb útvonal épül a magyar részen. A Mária útvonalról van szó. A Határokon átnyúló projekt keretében e napokban-hetekben felpörögtek az események. Minderről Hutflesz Mihály, az egyik szervező cég ügyvezetője beszélt.A fő zarándokútvonal Mariazelltől Csíksomlyóig tart, mintegy 1400 kilométer hosszan. Ez adja az út kelet-nyugati tengelyét. Az észak-déli végpontokat pedig a lengyelországi Częestochowa és a boszniai, többségében horvátok által lakott Medzsugorje jelenti. A magyar oldalon már ki is jelöltek négy szakaszt. Közte a Sopron megyei részt Osli-Hegykő-Kópháza érintésével, egészen Vas megye határáig. Kijelölték a Kőszeg és Vasvár, a Vasvár és Celldömölk, valamint a Körmend és Szentgotthárd közötti útvonalat is.

Minden egyes szakasz a projekttevékenységet illetően önálló rendszer, ezért ezeken munkatalálkozókat szervezünk, folytatta az ügyvezető.

De mi is egy zarándokútvonal lényege? Nemrég Szombathelyen járt egy párizsi tanár, aki hátizsákkal tette meg a csaknem 3 ezer kilométeres utat Szombathelyig. - Korábban nagyon beledöngöltem magam a hétköznapokba, állandóan a számítógép előtt ültem, de mire ideértem: lélekben és hitben megerősödtem, jókedvem töretlen.

 


Felgyorsult a világ, az olyan új technikai eszközök, mind a személyi számítógép, az okostelefon, a tablet már azt a kevéske időt is mintegy ellopja az egyéntől, amit eddig még barátaira, családjára tudott költeni. Egyre többen vannak azok, akik azt mondják: ebből így elég. És nekivágnak a nagy útnak, legyen szó Szent Márton, Mária vagy Szent Jakab ösvényéről. Amíg a zarándokok megteszik a több száz vagy ezer kilométeres távot, addig maguk is megváltoznak: jobban becsülik az időt, a társat, az életet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!