Utazó

2012.10.03. 07:49

Bulgária: újra csalogat a Napospart

Harminc évvel ezelőtt nagy sláger volt a bolgár tengerpartra utazni - az utóbbi években pedig újra reneszánszát éli a Fekete-tenger menti turizmus: elsősorban megfizethető áraival csalogatja az európai turistákat.

Anda Fábián

A bolgár tengerparton májustól szeptember végéig tart a szezon - ez volt az első információ, amikor tavasszal elkezdtük szervezni a nyaralást. Az utazásszervező eloszlatta aggodalmaim, hogy milyen időnk lesz szeptemberben, amikor idehaza már szinte mindenki lehúzza a rolót, a Balatonba se merészkedik senki. A Fekete-tenger partján másképp vélekednek a szezonról: tehetik is, hiszen még szeptemberben is közel harminc fok van nappal, a tenger hőfoka is kellemes, 22-23 fok. Az esték viszont hűvösebbek, erre illik felkészülni, a pulóver és a könnyű őszi kabát is elkél. A bolgárok kedvenc nyaralóhelye a Napospart, úgy vannak vele, mint mi a Balatonnal. Sok helyi jár ide, leginkább a tehetősek.

 

 

Igen nagy a szakadék a gazdagok és a szegények között, míg az üdülőövezetben luxus-szállodákkal, éttermekkel, sportautókkal találkozhatunk lépten-nyomon, addig ötven kilométerrel odébb fémbódékban laknak, néhol elkeserítő látványt nyújt a nyomor. Mi Neszebárban nyaraltunk, az egyik legismertebb városkában - a háromezer éves várost 1983-ban az UNESCO a világörökség részévé választotta.

Neszebár óvárosa könnyen megközelíthető gyalogosan és busszal is. A helyi busztársaság egységes tarifával dolgozik, egy út egy leva, azaz százötven forint, mindegy, hány megállót megy az ember, mindegy, gyerek vagy felnőtt az illető.

A városnézésen kívül természetesen a fő program a fürdőzés, ez még szeptember elején sem riasztja el a turistákat, hiszen még ilyenkor sem csökken 22-23 fok alá a tenger vizének hőmérséklete. A tengerpartjuk szerencsére finom szemű homokos, lassan mélyül, a víz viszonylag tiszta  és feleannyi a sótartalma, mint a Földközi-tengernek.


 
A búvárkodást kedvelők sem fognak csalódni, a part mentén számos kagyló, csiga, rák található, beljebb, két-három méteren kisebb testű halakkal is lehet találkozni, elvétve pedig medúzákkal.

A bulgáriai nyaralással tehát tapasztalataim szerint nem lehet hibázni, ár-érték arányban vetélytársa a görög-, horvát- vagy spanyolországi pihenésnek.






 


Budapesttől a Napospart mintegy 1200 kilométerre van, ez személyautóval legalább félnapos, busszal tizennyolc órás, repülővel pedig alig kétórás utat jelent. A legnépszerűbb útvonal Szerbián keresztül vezet Bulgáriába, ha nincs fennakadás a határon, erre érdemes venni az útirányt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!